Overdracht gevangenen “een van de opties” om Vandecasteele vrij te krijgen

©  BELGA_HANDOUT

De uitlevering van gevangenen is een van de juridische opties waarover de Belgische autoriteiten mogelijk beschikken om de in Iran vastgehouden Belgische hulpverlener Olivier Vandecasteele vrij te krijgen. Dat zegt een regeringsbron in een reactie op het arrest waarmee het Grondwettelijk Hof de Irandeal donderdag op losse schroeven zette.

Bron: BELGA

Het Hof schorste het Belgisch-Iraanse verdrag in zoverre dat de overbrenging van de voor terrorisme veroordeelde Iraanse diplomaat Assadollah Assadi naar Teheran mogelijk had moeten maken. Voor Olivier Vandecasteele is dat slecht nieuws. Hij kon mogelijk vrijkomen via een gevangenenruil met Assadi, al werd die piste nooit officieel bevestigd. 

De federale regering “neemt akte van die beslissing”, klinkt het vrijdag in regeringskringen. “België staat sinds dag één aan de zijde van Olivier Vandecasteele en wil alleen maar dat hij naar België terugkeert. Om alle juridische opties open te houden heeft de regering een overdracht (van gevangenen, red.) met Iran mogelijk gemaakt, want hoe meer opties we hebben, hoe groter de kans om zijn situatie op te lossen.”

LEES OOK. “Ze laten hem ginder creperen”: familie ziet ultieme strohalm om in Iran opgesloten Olivier thuis te krijgen in rook opgaan

De regering zegt ook altijd “in volledige transparantie” te zijn omgegaan met de familie van Vandecasteele. In de komende dagen zal er een gesprek plaatsvinden met de familie om de situatie van de ngo-medewerker en de plannen voor de komende weken te bekijken. 

De familie Vandecasteele organiseerde vrijdagochtend een persconferentie. Zij eisen snel een ontmoeting met premier Alexander De Croo en met de ministers van Justitie en Buitenlandse Zaken, Vincent Van Quickenborne en Hadja Lahbib. Ze dringen er ook op aan om snel te handelen om de ngo-medewerker vrij te krijgen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten