KU Leuven krijgt dan toch subsidies voor renovatieproject na opschudding rond verkrachtingszaak, maar er zijn voorwaarden

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) had de steun ingetrokken nadat bekend was geraakt dat een professor aan de KU Leuven veroordeeld was voor de verkrachting van een studente. ©  Belga/hsb

Leuven -

De KU Leuven krijgt dan toch de geplande subsidie van 1,4 miljoen euro voor de renovatie van de Vesaliusgebouwen op de Hertogensite. Die subsidie was on hold gezet door Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) naar aanleiding van bedenkingen rond de houding van de universiteit in een verkrachtingszaak.

Hannelore Smitz

Toen twee maanden geleden bekend raakte dat een professor aan de KU Leuven veroordeeld was voor de verkrachting van een studente, zorgde dat voor heel wat opschudding. Sommigen verweten dat de universiteit de zaak in de doofpot had willen steken. “Je kan het als grootste universiteit van het land niet maken om op de eerste rij te staan voor Vlaamse subsidies, maar je te verstoppen voor het opnemen van je maatschappelijke verantwoordelijkheid”, zei minister Zuhal Demir toen. Daarom werden de beloofde 1,4 miljoen euro subsidie ‘on hold’ gezet.

LEES OOK. Hoogleraar KU Leuven die studente verkrachtte, kwam al in 2010 in opspraak: hoe kon hij zo lang blijven lesgeven?

Intussen is uit een rapport van de regeringscommissaris gebleken dat er geen aanwijzingen zijn voor een doofpotoperatie. De KU Leuven heeft de zaak volgens het rapport behandeld met respect voor de privacy van het slachtoffer. Daarom zal de subsidie nu alsnog gegeven worden. Op vraag van de N-VA-minister komt er wel een extra voorwaarde: in het project moet permanente aandacht voorzien zijn voor de problematiek van grensoverschrijdend gedrag. Daarbij zullen “relevante stakeholders uit de zorgsector, patiëntenverenigingen, maar ook slachtofferorganisaties en het extern gespecialiseerd meldpunt van de Vlaamse overheid maximaal worden betrokken.” (Lees verder onder de foto)

Hoogleraar Filip D. (64) werd veroordeeld voor verkrachting, maar hoopt in beroep toch nog op de vrijspraak. ©  rr

Bij de KU Leuven reageert men opgelucht dat de subsidie nu toch verkregen wordt. De 1,4 miljoen euro zijn immers bestemd voor het Vesalius-project van KU Leuven en UZ Leuven, ter gelegenheid van de 600ste verjaardag van de universiteit in 2025.

Het Vesaliusproject is de renovatie van het Anatomisch Amfitheater met aanpalend Snijhuis en het Pathologisch Instituut, op de Hertogensite langs de Minderbroederstraat. Dat wordt een interdisciplinair centrum dat het grote publiek moet inspireren met verhalen over wetenschap en zorg. Er komt een museum waarin onderdelen van de universiteitscollecties en de HistarUZ-collectie een onderkomen zullen vinden, maar ook atelier en een bezoekerscentrum. In totaal kan het project op 6,6 miljoen euro steun rekenen vanuit de Vlaamse regering.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten