Koudere temperaturen, weinig wind en uitvallen van Tihange 1: piek in stroomprijzen verwacht
De prijs van elektriciteit zou begin volgende week wel eens de lucht in kunnen schieten. Nog koudere temperaturen, weinig wind, Frankrijk dat massaal stroom importeert en het uitvallen van Tihange 1 stuwen de prijzen.
De voorbije dagen koerste de prijs van elektriciteit naar meer dan 400 euro per megawattuur in ons land, met pieken tot boven de 500 euro. Weinig zon en wind en dus amper hernieuwbare wind, in combinatie met erg koude temperaturen, maken dat stroom dubbel zo duur is als de voorbije weken.
Bovendien voert Frankrijk, dat kampt met kernreactoren die uit liggen wegens onderhoud en pannes, massaal veel elektriciteit in. Dat trekt ook de prijzen in de buurlanden op.
Begin volgende week wordt het extra spannend. Dat bevestigt hoogspanningsbeheerder Elia. “We verwachten begin volgende week, vooral in de avond, een piek in de stroomprijzen”, klinkt het bij de beheerder van het hoogspanningsnet.
De voorspelling is dat het volgende week nog wat kouder wordt, en dat ook België stroom zal moeten invoeren. “Mogelijk is er beperkt ook import nodig”, bevestigt een woordvoerster van Elia. “Het gaat om voorspellingen. Mogelijk is er ook geen import nodig, als het wat harder waait.” Problemen qua bevoorradingszekerheid dreigen er niet, verzekert de netbeheerder.
Ook het langer stil liggen van kernreactor Tihange 1 - die pas op 14 december zou heropstarten - leidt tot hogere prijzen. Marktenspecialist Matthias Detremmerie van leverancier Elindus gaat uit van de moeilijkste week van het jaar die eraan komt, met recordprijzen die in maak zijn. Sommige scenario’s gaan tot 1.500 euro per megawattuur in de avondpiek.
Lees ook
Martha verandert van energieleverancier, maar moet plots “dubbel betalen”
OPROEP. Heb jij vragen over jouw energiefactuur?
Energiecontracten vergelijken makkelijker dankzij nieuwe V-test: hoe werkt het? En moet je meteen van leverancier wisselen als je beter contract ziet?
Van single huishouden tot gezin met warmtepomp: dit betekent energiehervorming voor jouw factuur
Hoofdpunten
LIVE. Zware aardbeving treft Turkije en Syrië
Vlaamse familieleden tussen hoop en vrees na dodelijke aardbeving in Turkije: “We kunnen alleen maar afwachten”
Voorlopig geen weet van Belgische slachtoffers na aardbeving in Turkije en Syrië, wel zes Nederlanders vermist
Ex-Miss België deelt oproep waarin ze in tranen smeekt om hulp: “Alsjeblieft, doe iets”
Getuige na aardbeving: "We kunnen onze buren horen onder het puin. Het is de hel"