België blokkeerde al 3,5 miljard euro aan Russische tegoeden

©  Shutterstock

België heeft al 3,5 miljard euro aan tegoeden van Russische oligarchen en entiteiten geblokkeerd in het kader van de Europese sancties die aangenomen zijn naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. Dat blijkt uit een overzicht van de Europese Commissie waar het Franse persbureau AFP de hand op heeft kunnen leggen. Alles samen blokkeerden de 27 lidstaten al 18,9 miljard euro aan Russisch geld, maar geen enkel land meer dan België.

Bron: BELGA

Slechts acht lidstaten blokkeerden meer dan 1 miljard euro: België (3,5 miljard), Luxemburg (2,5 miljard), Italië (2,3 miljard), Duitsland (2,2 miljard), Ierland (1,8 miljard), Oostenrijk (1,8 miljard), Frankrijk (1,3 miljard) en Spanje (1 miljard). De Commissie verzamelde de bedragen bij de lidstaten zelf, het overzicht werd afgeklopt op 25 november.

België en Luxemburg zetten daarenboven activa van de Russische National Settlement Depository (NSD) vast, het centrale register voor effectenafwikkeling dat door de EU gesanctioneerd werd. België bevroor 46,9 miljard euro, Luxemburg 3 miljard.

Malta, een land dat een controversieel systeem van ‘gouden paspoorten’ hanteerde die aan rijke investeerders werden aangeboden, bevindt zich in de staart van het Europese peloton, met 146.558 euro aan geblokkeerde tegoeden. Griekenland is voorlaatste met 212.201 euro.

Voor hun rol in het conflict in Oekraïne kregen al 1.241 personen en 118 entiteiten een blokkering van hun tegoeden op Europese bodem aangesmeerd. Tegen de personen werd ook een inreisverbod uitgevaardigd.

Donderdag herinnerden de Europees commissarissen Didier Reynders, bevoegd voor justitie, en Mairead McGuinness, bevoegd voor financiële diensten, de lidstaten er nog eens aan dat het bevriezen van de tegoeden van personen en entiteiten die gesanctioneerd werden, verplicht is. Er moet ook over worden gecommuniceerd.

“De verstrekte informatie en de frequentie waarmee die vrijgegeven wordt, blijft verschillen van lidstaat tot lidstaat. Dat schaadt onze collectieve inspanningen”, schreven Reynders en McGuinness aan de ministers van Financiën. “Daarom willen wij u vragen om snel en efficiënt tot het bevriezen van de tegoeden over te gaan en uw autoriteiten te verzoeken de informatie die ze aan de Europese Commissie verstrekken met een grotere regelmaat te updaten.”

Op hun laatste Europese top, op 20 en 21 oktober, vroegen de Europese leiders aan de Commissie om de opties te bestuderen om de bevroren tegoeden te gebruiken voor de heropbouw van Oekraïne. Op 30 november schoof de Commissie een aantal voorstellen naar voren voor hoe ze dat denkt te kunnen doen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten