België blokkeerde al 3,5 miljard euro aan Russische tegoeden
© Shutterstock
België heeft al 3,5 miljard euro aan tegoeden van Russische oligarchen en entiteiten geblokkeerd in het kader van de Europese sancties die aangenomen zijn naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. Dat blijkt uit een overzicht van de Europese Commissie waar het Franse persbureau AFP de hand op heeft kunnen leggen. Alles samen blokkeerden de 27 lidstaten al 18,9 miljard euro aan Russisch geld, maar geen enkel land meer dan België.
Slechts acht lidstaten blokkeerden meer dan 1 miljard euro: België (3,5 miljard), Luxemburg (2,5 miljard), Italië (2,3 miljard), Duitsland (2,2 miljard), Ierland (1,8 miljard), Oostenrijk (1,8 miljard), Frankrijk (1,3 miljard) en Spanje (1 miljard). De Commissie verzamelde de bedragen bij de lidstaten zelf, het overzicht werd afgeklopt op 25 november.
België en Luxemburg zetten daarenboven activa van de Russische National Settlement Depository (NSD) vast, het centrale register voor effectenafwikkeling dat door de EU gesanctioneerd werd. België bevroor 46,9 miljard euro, Luxemburg 3 miljard.
Malta, een land dat een controversieel systeem van ‘gouden paspoorten’ hanteerde die aan rijke investeerders werden aangeboden, bevindt zich in de staart van het Europese peloton, met 146.558 euro aan geblokkeerde tegoeden. Griekenland is voorlaatste met 212.201 euro.
Voor hun rol in het conflict in Oekraïne kregen al 1.241 personen en 118 entiteiten een blokkering van hun tegoeden op Europese bodem aangesmeerd. Tegen de personen werd ook een inreisverbod uitgevaardigd.
Donderdag herinnerden de Europees commissarissen Didier Reynders, bevoegd voor justitie, en Mairead McGuinness, bevoegd voor financiële diensten, de lidstaten er nog eens aan dat het bevriezen van de tegoeden van personen en entiteiten die gesanctioneerd werden, verplicht is. Er moet ook over worden gecommuniceerd.
“De verstrekte informatie en de frequentie waarmee die vrijgegeven wordt, blijft verschillen van lidstaat tot lidstaat. Dat schaadt onze collectieve inspanningen”, schreven Reynders en McGuinness aan de ministers van Financiën. “Daarom willen wij u vragen om snel en efficiënt tot het bevriezen van de tegoeden over te gaan en uw autoriteiten te verzoeken de informatie die ze aan de Europese Commissie verstrekken met een grotere regelmaat te updaten.”
Op hun laatste Europese top, op 20 en 21 oktober, vroegen de Europese leiders aan de Commissie om de opties te bestuderen om de bevroren tegoeden te gebruiken voor de heropbouw van Oekraïne. Op 30 november schoof de Commissie een aantal voorstellen naar voren voor hoe ze dat denkt te kunnen doen.
Lees ook
“België spekt de oorlogskas van Poetin meer dan andere Europese landen. Omdat de import van ruwe diamanten nog altijd niet verboden is”
Wagner-leider pronkt in video in bommenwerper boven Oekraïne: “We hebben Bachmoet gebombardeerd”
Gewone Rus kraakt onder de sancties, en het ergste moet nog komen
Wereld stevent “met de ogen wijd open” af op een grotere oorlog, waarschuwt secretaris-generaal VN
Video
Hoofdpunten
LIVE. Zware aardbeving treft Turkije en Syrië
Vlaamse familieleden tussen hoop en vrees na dodelijke aardbeving in Turkije: “We kunnen alleen maar afwachten”
Voorlopig geen weet van Belgische slachtoffers na aardbeving in Turkije en Syrië, wel zes Nederlanders vermist
Ex-Miss België deelt oproep waarin ze in tranen smeekt om hulp: “Alsjeblieft, doe iets”
Getuige na aardbeving: "We kunnen onze buren horen onder het puin. Het is de hel"
Beste van Plus
Man is iets te enthousiast met vuurwerk en steekt bijna eigen huis in brand
Man schrikt zich een hoedje wanneer hij plots hond aan lift ziet bengelen
Wagens en gevels al wekenlang besmeurd met hardnekkige ‘zwarte spetters’: wat is hier aan de hand?
Erik Van Looy overleeft eerste finale in ‘De Slimste Mens’ niet: “Nog meer respect gekregen voor de kandidaten”