Politieagent krijgt 3,5 jaar cel in zaak rond dood van George Floyd

J. Alexander Kueng (29), een van de politieagenten betrokken bij de brute interventie waarbij de zwarte man George Floyd stierf, heeft vrijdag een celstraf van 3,5 jaar gekregen. Eerder had de man al schuldig gepleit.

Bron: CNN, belga

De man had eind oktober schuldig gepleit aan medeplichtigheid aan doodslag. Kueng was een van de drie politieagenten die niet tussenbeide kwam toen de blank agent Derek Chauvin meer dan negen minuten lang zijn knie hield op de nek van de ongewapende Afro-Amerikaan George Floyd.

Kueng hielp, samen met Thomas Lane, bij het in bedwang houden van Floyd. Terwijl Tou Thao, een vierde agent, omstaanders op een afstand hield. Alle drie kregen ze al celstraffen tussen de 2,5 en 3,5 jaar cel voor het beroven van de burgerrechten van Floyd.

Ze moesten ook nog voorkomen voor verdere aanklachten, maar Kueng sloot een deal met het gerecht. Hij pleitte schuldig aan medeplichtigheid aan doodslag in ruil voor het laten vallen van de bijkomende aanklacht ‘medeplichtigheid aan onopzettelijke moord’. Hij krijgt daarom nu een celstraf van 3,5 jaar bovenop de eerder uitgesproken 3 jaar cel.

Lane werd in september tot nog eens drie jaar celstraf veroordeeld om medeplichtigheid bij doodslag. Er loopt nog een proces tegen de vierde agent, Tou Thao.

Chauvin werd in 2021 door een jury schuldig bevonden aan moord en kreeg een celstraf van 22,5 jaar opgelegd. In juli dit jaar kreeg hij nog eens 21 jaar opgelegd voor het schenden van Floyds burgerrechten. Chauvin mag die straffen tegelijkertijd uitzitten.

De dood van Floyd en andere zwarte mensen door politiegeweld leidde in 2020 tot grote demonstraties in de Verenigde Staten. Die zogeheten Black Lives Matter-protesten breidden zich later uit naar de rest van de wereld.(sgg)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten