‘Close’ van Lukas Dhont bij favorieten voor European Film Awards

©  AFP

Het team van de Belgische langspeelfilm ‘Close’ is vrijdag aangekomen in de IJslandse hoofdstad Reykjavik. Daar worden zaterdag de European Film Awards (EFA) uitgereikt, de belangrijkste filmprijzen voor de Europese filmindustrie. Met vier nominaties behoort ‘Close’ tot de favorieten.

Bron: BELGA

De Gentse regisseur van de film, Lukas Dhont, is ter plaatse, samen met zijn broer Michiel, de producer van de film, en met hoofdrolspeler Eden Dambrine.

‘Close’ is genomineerd in de categorieën Beste Film, Beste Regie, Beste Acteerprestatie (voor Eden Dambrine) en Beste Scenario. De film was ook genomineerd voor de European University Film Award (EUFA), die wordt toegekend door universiteitsstudenten, maar die prijs ging uiteindelijk naar ‘EO’ van de Pool Jerzy Skolimowski. 

‘Close’, de tweede langspeelfilm van Dhont na ‘Girl’, gaat over de hechte vriendschap van de dertienjarige Remi en Leo en hoe een ondenkbare gebeurtenis hen volledig uit elkaar trekt. De film is ook de Belgische inzending voor de Oscars.

In de schaduw van ‘Close’, maakt ook ‘Dalva’, een film van de Belgische cineaste Emmanuelle Nicot over incest, kans op een EFA. Die prent werd genomineerd voor de Prix Fipresci, die een Europese ontdekking in de kijker zet. 

Andere films met meerdere nominaties zijn ‘EO’, ‘Triangle of Sadness’ van de Zweed Ruben Östlund, ‘Corsage’ van de Oostenrijkse Marie Kreutzer en ‘Holy Spider’ van de Iraniër Ali Abbasi.

Aangeboden door onze partners