Eindelijk gaat ‘Vergeet Barbara’ van start, de musical waarmee Gert Verhulst hulde brengt aan zijn idool Will Tura

Bijna drie jaar na de eerste persconferentie is ‘Vergeet Barbara’, de nieuwste musical van Studio 100, eindelijk in première gegaan. In het Pop-Up Theater in Puurs nam Gert Verhulst (54) de toeschouwers, onder wie heel wat bekende gezichten, mee naar de jaren 70 voor een hommage aan zijn grote idool Will Tura (82).

Wout Desmytere & Guy Van Vliet

Studio 100 is niet vies van wat spektakel, getuige het succes van ‘14-’18 en ‘40-’45. In Vergeet Barbara geen rijdende tribunes, maar wel een heuse kermiskoers op scène en pakken sneeuw die uit het plafond naar beneden dwarrelen. Toch staat niet het aantal special effects, maar de muziek centraal. De voorstelling vertelt het levensverhaal van Will Tura niet, maar is wel volledig opgebouwd rond zijn muziek.

Dit keer geen rijdende tribune’s, maar wel een kermiskoers op scène. ©  Studio 100

In een ideale wereld was de musical in 2020 in première gegaan, toen de keizer van het Vlaamse lied zijn tachtigste verjaardag vierde. Een cadeau van goede vriend Gert Verhulst, die al jaren superfan is. Hij nodigde Tura ooit bij hem thuis uit om zijn lievelingsnummer Als de muren konden praten te zingen, en hij was zo blij als een kind toen ze samen Mooi, ’t leven is mooi mochten zingen inVlaanderen feest.Dat lied opent nu trouwens als een groots shownummer de voorstelling.

De cast opent de voorstelling met ‘Mooi, ’t leven is mooi’. ©  Studio 100

Helaas sloeg in 2020 de coronapandemie toe. Alle theaters gingen op slot, en Tura moest tot zondagavond wachten om het eindresultaat te zien. Maar hij had er alle vertrouwen in, liet hij onlangs nog optekenen. ’s Mans grootste hits worden gespeeld in de voorstelling, maar ook in de dialogen zitten knipoogjes naar zijn oeuvre.

Knipoogjes

Zo geeft Verhulst – die voor de allereerste keer zelf de hoofdrol speelt in één van zijn musicals – gestalte aan cafébaas Willy. Jonas Van Geel, James Cooke en Jelle Cleymans kregen als zijn drie zonen de namen Arthur, Achiel en Albert mee. De drie échte namen van Will Tura, dus. Eén personage zegt om de haverklap “Moa ven toh”, een ander heeft 797204 als telefoonnummer.

Niet alleen in de liedjes, maar ook in de personages van James Cooke, Jonas Van Geel en Jelle Cleymans zitten verwijzingen naar Will Tura. 

Halverwege wordt de zanger zelf een personage, in een scène waarin een jonge versie – van wie je enkel de rug ziet – de eerste akkoorden van Eenzaam zonder jou voor de baas van een lokaal radiostation speelt. Meteen wordt hij naar de uitgang begeleid. “Want dat gaat niets worden.” Een beetje klieren met de tijdlijn, want in 1976, het jaar waarin alles zich afspeelt, was Tura al meer dan tien jaar een gevestigde waarde.

Afijn, de maestro was zelf alvast tevreden met de voorstelling. “Dank je voor het mooie cadeau, Gert”, zei hij na afloop. “Ik koester het met heel mijn hart.” Het ziet er bovendien naar uit dat Studio 100 opnieuw een hit te pakken heeft, want de eerste reeks voorstellingen is al bijna uitverkocht. De musical loopt nog tot januari, ruimt dan baan voor dat andere spektakelstuk Red Star Line en keert in juni terug voor een tweede speelreeks.

Aangeboden door onze partners

Lees ook