Hele maand geen verkeersboetes door politieactie

De politievakbonden grijpen naar de grote middelen in hun protest tegen de federale regering. Vanaf woensdagnacht tot 15 januari komen er geen parkeer- of verkeersboetes meer. Dat bevestigt Carlo Medo van de NSVP.

Bron: BELGA

De ‘boeteloze maand’ is een initiatief van de vier politiebonden VSOA, NSPV, ACV en ACOD. Verkeers- en parkeerovertredingen van eerste en tweede graad worden door de vingers gezien. Er volgt enkel nog een mondelinge waarschuwing en uitleg over de actie. Inbreuken die “de veiligheid rechtstreeks in gevaar brengen” worden wél nog beboet. Over de snelheidscontroles is nog onzekerheid.

De burger zal ook op een andere manier de impact voelen: in de week voor kerst komen er grotere verkeerscontroles en blaasacties, ook tijdens de spitsuren. En er zullen meer prikacties zijn op plekken waar veel volk verwacht wordt, zoals de luchthavens.

De woede bij de agenten heeft twee redenen: hun zachte eindeloopbaansregeling dooft uit én de afgesproken loonsverhoging is herroepen. “Als de politiek niet luistert, gaan we na 15 januari gewoon verder. Desnoods tot in 2024”, klinkt het.

“Slecht idee”

De politievakbonden hebben “het recht om hun ongenoegen te uiten”, maar de ‘boeteloze maand’ in het verkeer is “een slecht idee”. Zo heeft Kamerlid Joris Vandenbroucke (Vooruit) maandag gereageerd.“December, met de feestdagen, is een maand waarin het aantal verkeerscontroles juist moet opgedreven worden”, zegt Vandenbroucke. Hij wijst erop dat het aantal verkeersslachtoffers dit jaar op hetzelfde niveau zit als in 2016. “Op zo’n moment dit soort acties uitrollen is een bijzonder slecht signaal”.

Vandenbroucke wijst erop dat het negeren van het oranje licht, rechts inhalen en hinderlijk parkeren overtredingen in de tweede graad zijn. “Dat zijn overtredingen die andere mensen wél ernstig in gevaar kunnen brengen. Voor Vooruit is het duidelijk: geen enkele vastgestelde inbreuk op de verkeersregels die anderen in gevaar kan brengen, mag ongestraft blijven. We zijn de Far West niet”.

Brussels minister van Verkeersveiligheid Elke Van den Brandt hoopt dat de vakbonden van de politie op een andere manier gaan actievoeren dan met een ‘boeteloze maand’. “December is de donkerste maand van het jaar, en dus een van de gevaarlijkste op het vlak van verkeersveiligheid”, zegt Van den Brandt. “Effectieve controle van het naleven van verkeersregels is het cruciale sluitstuk van elk verkeersbeleid. Zaken als Gsm'en achter het stuur en overdreven snelheid zijn uiterst gevaarlijk, en vormen een groot risico voor aanrijdingen met actieve weggebruikers. Ik hoop daarom dat de vakbonden een andere actievorm willen overwegen”, stelt Van den Brandt.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten