Meer dan 11.000 kinderen gedood of verminkt door burgeroorlog Jemen

Archiefbeeld. ©  AFP

Meer dan 11.000 kinderen in Jemen zijn sinds 2014 gedood of verminkt geraakt in de burgeroorlog die het land op het Arabisch Schiereiland verscheurt. Honderdduizenden andere kinderen lopen het risico te sterven aan ziekten en honger, waarschuwt Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties.

Bron: BELGA

Volgens Unicef zijn 2,2 miljoen Jemenitische kinderen ondervoed. Een groot deel van hen is kwetsbaar voor ziekten als cholera en de mazelen, ziekten die met vaccins te voorkomen zijn.

De burgeroorlog in Jemen brak in 2011 uit, toen sjiitische Houthi-rebellen in opstand kwamen tegen de regering. In 2014 escaleerde de strijd toen de door Iran gesteunde rebellen de hoofdstad Sanaa innamen en de Jemenitische regering een tegenoffensief begon met steun van een door Saudi-Arabië geleide coalitie. Dit voorjaar kwamen de strijdende partijen na bemiddeling door de VN een bestand overeen, maar dat liep in oktober af. Sindsdien laait het geweld weer op.

Het conflict heeft al meer dan 150.000 levens geëist en miljoenen mensen uit hun huizen verdreven. Jemen verkeert volgens de VN in een van de grootste humanitaire crises ter wereld. Unicef zegt dat 484 miljoen dollar (460 miljoen euro) nodig is om de nood onder de Jemenitische bevolking te ledigen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten