Wielrennen piste BK/EK/Nations Cup

Bondscoaches Kenny De Ketele en Tim Carswell moeten meer dan ooit puzzelen: “Piste is geen wintersport meer”

Kenny De Ketele beseft dat er werk aan de winkel is: “Om alles in elkaar te laten passen, zal er veel overleg moeten zijn met ploegen en renners.” ©  Marc Van Hecke

Gent -

De Wooning Zesdaagse van Rotterdam heeft zijn geheimen prijsgegeven. Het zesdaagsecircuit valt na Gent en Rotterdam stil. Renners trekken naar het zuiden om het wegseizoen voor te bereiden. De pistecoaches Kenny De Ketele en Tim Carswell puzzelen er op los nu het zwaartepunt van het pistegebeuren van de winter naar het voorjaar en de zomer is verlegd.

Freddy De Geest

Lindsay De Vylder en Jules Hesters bezorgden ons land opnieuw een podium op een groot evenement. Het lijkt een evidentie geworden, maar zo simpel is het allemaal niet. “Wat Lindsay deze winter presteert, verbaast mij niet”, zegt coach De Ketele. “De déclic kwam er bij Lindsay al eerder en dat om verschillende redenen. Hij was in het verleden vaak de beste op training, maar in de wedstrijden kwam het er niet uit. De wil om zich te bewijzen werkte verlammend. Met de jaren, en met de iets andere aanpak, kwam de kentering. Lindsay is vader geworden en draagt de verantwoordelijkheid over een gezin. Ook dat speelt mee. Men gaat sommige zaken anders benaderen. Hij is een laatbloeier die zijn top nog niet heeft bereikt. Of hij mijn voetsporen drukt? Ik denk dat die mannen me snel zullen doen vergeten. Negeer ook de progressie niet die Jules Hesters maakte. Daar hebben we nog niet alles van gezien. Vul aan met Fabio Van Den Bossche, Robbe Ghys en een leger jonge gasten en we zitten voor jaren goed.”

Stevige fundering leggen

“Dit is een mooie periode, maar ook een periode die voor Tim en mij nieuw is”, aldus De Ketele. “Tim kwam dit jaar pas in maart in België aan en ik ben pas in dienst vanaf begin 2022. We zien elkaar elke dag en dat is een zegen. Op papier moeten we nu een stevige fundering leggen. Het pistelandschap werd grondig hertekend. De piste is geen wintersport meer. Om alles in elkaar te laten passen, zal er veel overleg moeten zijn met ploegen en renners. De weg blijft belangrijk omdat ze daar de moteur kunnen versterken, maar het probleem is dat EK en de wedstrijden van de Nations Cup pal in het voorjaar vallen. Het EK in Grenchen (8-12/2) valt net na de BK’s (27-29/1) in het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx. Dat komt goed uit. Snel daarna zijn er al de wedstrijden van de Nations Cup in Jakarta (23-26/2), Caïro (14-17/3) en Milton (20-23/4). Dat zijn niet de meest simpele verplaatsingen. De beste twee resultaten van de drie tellen. Meteen goed scoren is niet onbelangrijk.”

De nieuwe puntentelling die de UCI hanteert, zorgt ervoor dat het EK aan waarde verliest. “Er zijn veel minder punten te verdienen, dan vroeger het geval was. Nations Cup en WK worden opgewaardeerd. Het betekent echter niet dat het EK in Grenchen nu minder belangrijk zal zijn. Het gaat nog altijd om een trui, medailles en punten. In functie van de Olympische Spelen in Parijs begint de puntentelling begin 2023. Elk gewonnen punt helpt om startrecht te verwerven. Wat dat betreft, is er voor Robbe Ghys werk aan de winkel. Robbe miste de wedstrijden in Aigle en moest ook passen voor het WK in Saint-Quentin-en-Yvelines. Naar het WK toe moeten er punten gepakt worden. Om die reden is er veel overleg met de ploegleiding van Alpecin-Deceuninck, de ploeg van Fabio en Robbe. Bijna dagelijks wordt de planning bijgestuurd, maar we geraken er wel uit”, blijft De Ketele optimistisch aan de vooravond van een belangrijk pistejaar.

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt