Jean-Claude Marcourt (PS) stapt op als Waals parlementsvoorzitter na heisa over snoepreisje

©  BELGA

Waals parlementsvoorzitter Jean-Claude Marcourt (PS) heeft maandag in Le Soir aangekondigd dat hij bereid is ontslag te nemen uit zijn functies als het voltallige bureau van het Waals parlement eveneens een stap opzijzet. Ook Manu Disabato (Ecolo) heeft maandagavond zijn vertrek uit het bureau van het Waals Parlement aangekondigd

wverBron: Le Soir, Belga

“Ik heb de indruk geen enkele fout begaan te hebben. Ik vind dat ik sinds mijn aantreden als voorzitter in september 2019 alles gedaan heb zoals het moet. Er is geen sprake van dat ik alleen ontslag zou nemen en de indruk zou geven dat ik een fout gemaakt heb. Maar ik sta achter de vraag voor een collectief ontslag van het bureau. Om dat mogelijk te maken, ben ik bereid om spontaan ontslag te nemen”, verklaarde Marcourt.

Vorige week raakte bekend dat Marcourt en griffier Frédéric Janssens in vier dagen hebben doorgebracht in het kader van de wereldexpo in Dubai. Met vluchten in businessclass, een luxueus hotel en een private gids voor de duur van het verblijf kwam het totale kostenplaatje in de buurt van 20.000 euro, zo berichtte Le Soir. De griffier is sinds midden september geschorst, onder meer omwille van wanbeheer.

LEES OOK. Schandaal in Parlement: Waalse griffier maakt luxueuze reisjes met belastinggeld én voert een schrikbewind (+)

Vrijdag had PS-voorzitter Paul Magnette het voltallige bureau van het Waals parlement opgeroepen om ontslag te nemen na de onthullingen over de buitensporige uitgaven van het parlement en de dure reis van griffier Frédéric Janssens en parlementsvoorzitter Jean-Claude Marcourt naar Dubai vorig jaar. Sophie Pécriaux (PS) kondigde daarop meteen aan ontslag te nemen uit het bureau.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Met de aankondiging van Marcourt maandagavond blijft de onduidelijkheid. De Luikenaar wil pas opstappen bij een collectief ontslag. PS-voorzitter Magnette was er op Twitter als de kippen bij om de beslissing van Marcourt toe te juichen om “ontslag te nemen om een hernieuwing van het bureau van het Waals Parlement mogelijk te maken”. Hij omschrijft de stap als “noodzakelijk om de geloofwaardige van de instelling te herstellen en het vertrouwen te herwinnen van de Waalse burgers in hun verkozenen”.

Manu Disabato

Waals parlementslid voor Ecolo Manu Disabato had Marcourt maandagochtend een ultimatum gesteld. Als die niet voor het einde van de dag zou opstappen, zou hij zelf ontslag nemen. “Ik vind het noodzakelijk dat het voltallig bureau hernieuwd wordt, zodat de sereniteit in het Parlement weerkeert. Ik heb de griffie dus aangekondigd dat ik me terugtrek. Dat is mijn beslissing”, stelt hij in een mededeling.

“Ik neem akte van het ontslag van voorzitter Marcourt, die uiteindelijk zijn verantwoordelijkheid neemt in de zaak van de griffier en de uitgaven van het parlement. Ik verheug met daarover omdat het noodzakelijk was geworden”, voegt hij eraan toe.

Alvast bij de MR lijkt er geen sprake van een ontslag van de bureauleden Jacqueline Galant en Sybille de Coster-Bauchau. Partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez verwelkomde het ontslag van Marcourt en voegde er enkel aan toe dat zijn partij verheugd was “te kunnen werken aan een nieuw bureau met een nieuwe voorzitter”. Over een voltallig ontslag sprak hij niet.

Voor oppositiepartij PVDA is het ontslag van Marcourt “het minimum gezien de trip van 20.000 euro naar Dubai”. Maar “de overige leden van het bureau hebben de zaken hun beloop gelaten en de uitgaven van het parlement met tientallen miljoen laten ontsporen en moeten ook opstappen”, reageerde fractieleider Germain Mugemangango op Twitter.

Aangeboden door onze partners