Inschrijvingsgeld hoger onderwijs stijgt met 11 procent naar ruim 1.000 euro

Wie volgend academiejaar aan een bachelor- of masteropleiding start, betaalt een dikke 11 procent meer inschrijvingsgeld dan dit jaar. Een bachelor- of masterstudent in een modeltraject van 60 studiepunten betaalt volgend academiejaar 1092,1 euro, tegenover  979,6 euro dit academiejaar, schrijft De Morgen.

adb, jvhBron: BELGA

Voor beursstudenten en bijna-beursstudenten blijven er wel kortingen bestaan. Maar ook zij betalen meer. Wie recht heeft op een volledige beurs, betaalt volgend academiejaar 128,8 euro, 13 euro meer dan dit jaar. Voor bijna-beursstudenten kost een volledig bachelor- of masterjaar van 60 studiepunten in het vervolg 576,1 euro.

De stijging met meer dan 11 procent is het gevolg van de Vlaamse Codex Hoger Onderwijs. Die bepaalt dat het inschrijvingsgeld voor alle universiteiten en hogescholen gelijk is en jaarlijks geïndexeerd wordt op basis van de gezondheidsindex in september. 

Julien De Wit, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Studenten (VVS), begrijpt dat de universiteiten en hogescholen ook de gevolgen van de crisis voelen, maar vraagt zich af of een stijging met ruim 11 procent wel realistisch is. Hij vreest dat hoger onderwijs voor veel mensen, ook uit de middenklasse, niet langer betaalbaar wordt.

Weyts: “Lonen zijn geïndexeerd, zelfde geldt voor inschrijvingsgeld”

“De lonen zijn geïndexeerd en hetzelfde geldt voor de Inschrijvingsgelden, dat is nooit anders geweest”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in een reactie. “In het andere geval moeten de hogescholen en universiteiten besparen op hun werking en kwaliteit. We kunnen de volledige inflatie ook niet opvangen met extra belastinggeld. Intussen hebben we wel de basisfinanciering van ons hoger onderwijs versterkt, net ten voordele van de onderwijskwaliteit.”

Groen-covoorzitster Nadia Naji pleit er dan weer voor om de studietoelagen voor kwetsbare studenten op te trekken, te automatiseren en ervoor te zorgen dat meer studenten er aanspraak kunnen op maken. “De toelages staan totaal niet in verhouding tot de realiteit”, verduidelijkt Naji. “Onderwijs volgen is een basisrecht. Het is aan minister Weyts om dat recht te verzekeren en de studietoelages op te trekken. Doet hij dat niet, dan zorgt hij er eigenhandig voor dat studeren iets is voor de lucky few.”

“Als het gaat over de indexatie van de Vlaamse werkingsmiddelen voor het hoger onderwijs, geeft de Vlaamse regering niet thuis. Maar het aandeel indexeren dat de studenten zelf moeten ophoesten, daar hebben ze geen problemen mee”, zegt Vooruit-fractievoorzitster in het Vlaams Parlement Hannelore Goeman. “Steeds meer jongeren zullen de stap naar het hoger onderwijs niet meer kunnen zetten door deze hoge prijzen. Op deze manier gaat talent verloren.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten