Maingain en Prévot blazen idee van centrumbeweging met Crucke nieuw leven in

Les Engagés-voorzitter Maxime Prévot ©  BELGA

Voormalig DéFI-voorzitter Olivier Maingain en de Les Engagés-voorzitter Maxime Prévot hebben opnieuw het idee gelanceerd om samen met voormalig MR-vicevoorzitter Jean-Luc Crucke een centrumbeweging te vormen. Gesprekken daarover tussen Maingain, Prévot, Crucke en Alexia Bertrand, die sindsdien Open VLD-minister is geworden, vonden eerder al plaats in oktober. Dat schrijft La Libre dinsdag naar aanleiding van een interview met Maingain.

jvhBron: Belga, Sudinfo, LN24

Prévot lanceerde dit weekend het idee opnieuw. “In een politiek landschap dat waarschijnlijk te gefragmenteerd is, waar men zeven partijen moet samenbrengen om een regering te kunnen vormen, is het duidelijk dat dit een probleem vormt. Met de nieuwe burger- en politieke beweging van Les Engagés steek ik niet onder stoelen of banken dat ik diegenen wil samenbrengen die het centrum willen dragen vanuit overtuiging. Een centrum dat iedereen vooruit helpt en niet alleen een bepaalde electorale klasse dient”, aldus Prévot.

“Als we een deel van de weg kunnen afleggen met Défi – met wie we veel sociaal-economische overeenkomsten hebben – of met de milieubewuste Jean-Luc Crucke, waarom zouden we daar dan niet over nadenken?”, aldus Prévot.

“Als het om een toenadering gaat van partij tot partij is, is het een nee”, zegt Olivier Maingain in La Libre. “Maar ik sta nooit onverschillig tegenover het idee van een beweging, zij het niet binnen het partijapparaat. Als we een bredere beweging rond onze overtuigingen kunnen creëren, sta ik altijd open voor discussie. En als er een evolutie in die richting zou zijn, dan zou dat moeten gebeuren rond een toekomstvisie, met bijzondere aandacht voor de rechten van de Franstaligen, voor hun eenheid, die sterk is.” Een alliantie met de N-VA is voor Maingain echter uitgesloten.

Aangeboden door onze partners