Onenigheid over tellingen verkeersdrukte door ANPR-camera’s en Straatvinken: “Dit is appelen met peren vergelijken”

Mobiliteitsexpert Thomas Van Outrive verdedigt de methodiek en conclusies van Straatvinken rond verkeersdrukte. © Jeroen Hanselaer

Volgens Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) is Straatvinken slechts een momentopname. © Patrick De Roo

Antwerpen -

Zijn de tellingen van de verkeersdrukte door Straatvinken bevooroordeeld? Volgens Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) is dat zo. Mobiliteitsexpert Thomas Vanoutrive (UAntwerpen) verdedigt de tellingen. “Deze tellingen worden bevestigd door andere metingen”, zegt Vanoutrive.

Sacha Van Wiele

Kennis maakte eerder dit jaar de cijfers bekend van de ANPR-camera’s aan de rand van de binnenstad. Daaruit bleek dat er 40% minder wagens de stad inreden in vergelijking met vijf jaar geleden. “Deze cijfers tonen aan dat ons beleid werkt en we de shift van de wagen naar andere vervoersmiddelen realiseren”, zei Kennis toen.

Alleen wordt dit tegengesproken door de tellingen van Straatvinken, het burgerwetenschapsproject van Ringland in samenwerking met de Universiteit Antwerpen en HIVA-KU Leuven. Bewoners tellen het verkeer op een donderdag in mei tussen 17 en 18u. In 51 woonstraten, waar er de afgelopen jaren ook al tellingen waren, bleek het verkeer helemaal niet te zijn afgenomen. “Met onze tellingen zijn we vrij zeker dat er geen halvering van de verkeersdrukte is”, zegt Vanoutrive, die Straatvinken begeleidt. “Noch in woonstraten in het stadscentrum binnen de Ring, noch op de Ring zelf zien we een spectaculaire daling.”

Gemeenteraadsleden Wouter Van Besien (Groen) en Mie Branders (PVDA) zochten een verklaring voor deze toch twee zeer uiteenlopende resultaten.

“Beide methodes met elkaar vergelijken is als appelen met peren vergelijken”, zegt de schepen. “De ANPR-camera’s meten continu. Straatvinken is een momentopname op één dag in het jaar, op een bepaald uur en in bepaalde straten. Er zit een zekere biased(bevooroordeeld, red.) in deze methodiek. Alle cijfers zijn waardevol, maar sommige zijn correcter dan anderen.”

Volgens de schepen worden de metingen van de ANPR-camera’s ook bevestigd door andere tellingen en bevragingen rond bijvoorbeeld woon-werkverkeer. “De tendensen zijn duidelijk”, zegt Kennis. “Mensen nemen minder de wagen.”

Geen verklaring

Vanoutrive verdedigt de resultaten van Straatvinken. “Het klopt dat de metingen op een bepaald uur en op één dag in het jaar gebeuren”, zegt de mobiliteitsexpert. “Alleen beschikken we over heel wat data van deze straten van de afgelopen vijf jaar. Ook het telramenproject, camera’s die via beeldherkenning beweging registreren, bevestigen dat de verkeersdrukte niet afnam. Er is gewoon geen plausibele verklaring voor de daling van 40%.”

De metingen van de ANPR-camera’s zijn ook niet sluitend. “Zo blijkt dat een derde tot een kwart van deze camera’s wel eens uitliggen en dus niet tellen”, zegt de mobiliteitsexpert.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten