Antwerpen vraagt om park-and-rides gratis te maken tijdens werken aan viaduct Merksem

Agentschap Wegen en Verkeer plant in volle kerstperiode noodherstellingen op het viaduct van Merksem richting Gent. © BELGA

Antwerpen, Merksem -

De stad Antwerpen vraagt om bij de herstellingswerken aan het viaduct van Merksem de park-and-rides gratis te maken voor de bezoekers aan de stad. De werken zijn gepland in de topweekends van de Winter in Antwerpen en de start van de wintersolden.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Pal in drukke kerstperiode opnieuw ernstige hinder verwacht op viaduct Merksem door kapotte brugvoeg richting Gent

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) plant tijdens de kerstperiode dringende herstellingswerken aan het viaduct van Merksem. Na de problemen richting Nederland zijn er nu ook problemen opgedoken aan de brugvoeg richting Gent. Schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) was verrast door deze aankondiging van de werken. Hij zei dit op een vraag van Vlaams Belang-fractieleider Sam Van Rooy.

De werken aan het viaduct richting Nederland veroorzaakte eerder al heel wat verkeershinder in en rond Antwerpen. Antwerpen wil een herhaling voorkomen.

De herstellingen zijn gepland in het komende weekend, van 16 tot 19 december, en in het weekend van 20 tot 23 januari, topweekends voor de stad. Ook het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen uitte al zijn bezorgdheid over de gevolgen van deze werken voor de Antwerpse middenstand.

Brief

In een brief van het Antwerpse schepencollege aan AWV wordt aangedrongen om te bekijken of de werken kunnen worden uitgesteld naar februari. “Als dat om technische redenen niet mogelijk is of uitstel voor meer schade zou zorgen, moet ervoor gezorgd worden dat de impact rond de bereikbaarheid van de stad beperkt blijft”, zegt Kennis.

In de brief wordt voorgesteld om de park-and-rides Luchtbal, Merksem en Linkeroever goed te signaleren en de nodige borden te plaatsen voor 16 december. “Een oplossing kan erin bestaan om de park-and-rides gratis te maken voor de bezoeker van de stad. AWV zou daar financieel voor instaan. Ondertussen promoten we de P&R’s ook via een radiospot”, zegt Kennis.

De Lijn

Antwerpen kijkt ook in de richting van de openbare vervoermaatschappij De Lijn. De schepen hoopt op een frequent en ruim aanbod aan trams tijdens deze weekends. Hij pleit daarbij voor een combiticket voor het gebruik van de park-and-ride en de tram naar de binnenstad.

De verkeerskaart rond Antwerpen kleurde op 21 oktober vuurrood. Het verkeer stond in en rond Antwerpen stil door de werken aan het viaduct van Merksem richting Nederland. Het verkeer moest over twee versmalde rijstroken. Antwerpen wil vooral voorkomen dat de werken en de hinder bezoekers zouden afschrikken om naar de stad te komen tijdens de kerstperiode.

 

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten