Voetbal 4de provinciale B HT Zwijnaarde B

Het HT Zwijnaarde B van coach Marianne Wauters is beste B-ploeg in Zwijnaarde: “Krijg veel respect van mijn mannelijke collega’s”

Marianne Wauters werkte zowel in het vrouwenvoetbal als het mannenvoetbal. “Er is niet veel verschil in het coachen van mannen en vrouwen.” ©  David Van Hecke

Zwijnaarde -

Marianne Wauters is de enige vrouwelijke hoofdcoach in het Oost-Vlaamse provinciale mannenvoetbal. Wauters is T1 van HT Zwijnaarde B, dat zaterdag de derby tegen VC Zwijnaarde B won met 4-1. De blauwhemden scoorden via Bogdan Meleshchenko (tweemaal), Dogukan Önder en aanvoerder Ayoh Obase. Charles Eben-Mboe redde de eer voor VC Zwijnaarde B.

Johan Polet

“Wij staan op de negende plaats met negentien punten, maar hadden een handvol punten meer verdiend”, meent Marianne Wauters. “Wij beschikken over een jonge ploeg die nog veel progressie kan maken. Onze jeugdigheid kostte ons al punten, maar het resultaat is voor mij niet het allerbelangrijkste. We willen positief en offensief voetbal brengen, maar missen maturiteit om een wedstrijd dood te maken. Wie in de 85ste minuut een 1-0-voorsprong beet heeft, moet dat resultaat over de streep kunnen trekken. Wij hebben het tegenover meer ervaren teams moeilijker om daarin te slagen. Wij missen nog de kneepjes van het vak om beslissende momenten in ons voordeel te doen kantelen.”

“Ik heb veel jongens van zestien tot achttien jaar die fysiek en mentaal nog sterker kunnen worden”, zegt Wauters. “Het is de doelstelling van de club om zo veel mogelijk beloftevolle spelers naar de eerste ploeg in derde provinciale te laten doorstromen. Er is tussen beide teams een verschil van slechts één reeks, waardoor die overstap relatief gemakkelijk haalbaar is.”

Manier van communiceren

Als vrouwelijke hoofdcoach is Marianne Wouters een uitzondering in het provinciale voetbal. “Ik krijg veel respect van mijn mannelijke collega’s, die me ook vaak vragen naar mijn ervaringen in het mannenvoetbal. Ik was in het vrouwenvoetbal coach bij onder meer VK Egem, Racing Gentbrugge en AA Gent Ladies. De overstap naar het mannenvoetbal is voor mij probleemloos verlopen. Er is niet veel verschil in het coachen van mannen en vrouwen. Ik bouw mijn trainingen niet anders op. Ik probeer altijd het juiste tactische plaatje toe te passen in functie van de tegenstander. De trainingen moeten leuk en leerzaam zijn. Het grote verschil is dat ik bij vrouwen soms ook de vertrouwenspersoon voor hun privéproblemen ben. De humor is bij beide geslachten ook verschillend, maar het belangrijkste is dat er goed wordt gevoetbald. Het is niet de boodschap, maar vooral de manier van communiceren die belangrijk is. Een coach moet eerlijk en rechtuit zijn. Een man of een vrouw kan even fel teleurgesteld zijn wanneer die naast de basisploeg valt. We praten trouwens niet meer over bankzitters of invallers, maar over gamechangers. Dat heeft een positievere weerklank bij alle betrokkenen.”

Aangeboden door onze partners