Tropisch Instituut test vaccin tegen hondsdolheid dat maar één keer toegediend moet worden

Themabeeld ©  Shutterstock

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde gaat in januari van start met een studie die een kortere vaccinatiestrategie tegen rabiës, of hondsdolheid, moet evalueren. Vandaag zijn nog twee vaccinaties nodig, met minstens zeven dagen tussen. Voor de zogenaamde Single R-studie die het Clinical Trial Centre van het Tropisch Instituut nu op poten zet, volstaat één enkele vaccinatie.

jvhBron: BELGA

Het Tropisch Instituut is nu op zoek naar volwassenen die nog geen vaccin kregen. In januari gaat de studie van start, en ze duurt zeven maanden. Wie de studie helemaal doorloopt, is volledig gevaccineerd tegen hondsdolheid. De deelnemers worden zes tot acht keer in het studiecentrum verwacht, verspreid over een periode van zeven tot negen maanden. Ze krijgen per bezoek een onkostenvergoeding van 25 euro.

Mensen die geïnteresseerd zijn, kunnen op de ITG-website een korte vragenlijst invullen om na te gaan of ze in aanmerking komen en zich vervolgens registreren. Het studieteam neemt dan contact met hen op.

“Met de Single-R studie onderzoeken we of er een effectieve manier is om het vaccin op één dag toe te dienen,” zegt Patrick Soentjens, hoofdonderzoeker van de studie. “Een simpele en goedkopere vaccinatiestrategie waarbij de vaccinatie op één dag gebeurt, zou heel wat voordelen bieden voor landen met beperkte toegang tot gezondheidszorg en een hoge aanwezigheid van het virus. Ook voor reizigers die het vaccin dringend nodig hebben, is dit nuttig.”

“Nieuwe behandelingsschema’s kunnen niet zomaar toegepast worden”, vult Clinical Trial Centre-hoofd Yven van Herrewege aan. “Eerst zijn grondige tests nodig om te bepalen of deze effectief zijn. De artsen en verpleegkundigen van het CTC hebben ervaring met verschillende vaccinatiestudies en zorgen ervoor dat deze in de meest optimale omstandigheden verlopen.”

Aangeboden door onze partners