Gevels Glaverbelgebouw definitief beschermd: “Een belangrijke getuige van de jaren zestig”

De gevels van het Glaverbelgebouw zijn voortaan beschermd. © Kabinet Smet

Watermaal-Bosvoorde -

De gevels van het Glaverbelgebouw in Watermaal-Bosvoorde zijn definitief beschermd. Die beslissing heeft de Brusselse regering genomen op verzoek van de eigenaars.

Amaury Michaux

De Brusselse regering heeft beslist om de gevels van het Glaverbelgebouw definitief te beschermen door ze als monument in te schrijven op de bewaarlijst. De eigenaar diende de aanvraag voor de gevelbescherming in mei 2021 in.

Vier architecten

De voormalige hoofdzetel van Glaverbel werd tussen 1962 en 1964 ontworpen door vier gerenommeerde architecten: Renaat Braem, André Jacqmain, Victor Mulpas en Pierre Guillissen. Het werd gebouwd voor de maatschappij Glaverbel, die was ontstaan uit een fusie van Glaver en Univerbel, de twee leidende glasproducenten op de Belgische markt.

De ringvorm van het gebouw respecteert de beplanting van het beboste park van 3,25 hectare waar het staat en past zich aan de vorm van het terrein aan. Het lage gebouw past bij het residentiële karakter van de wijk.

“Uitzonderlijk talent”

“Dit iconische gebouw is een belangrijke getuige van de jaren zestig in Brussel en toont het uitzonderlijke talent van de ontwerpers”, vertelt staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet (Vooruit).

“Het werd tijdens de jaren 90 al grondig gerenoveerd. Toen ik het bezocht, was ik helemaal weg van het serene karakter en van de gevel, die het groen errond weerspiegelt. Dankzij de inschrijving op de bewaarlijst kan het blijven evolueren met de tijd, maar verzekeren we het voortbestaan van het unieke, tijdloze karakter.”

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt