Kosovo vraagt officieel EU-lidmaatschap aan

Themabeeld ©  Shutterstock

Kosovo heeft officieel het lidmaatschap van de Europese Unie aangevraagd. Het desbetreffende document is woensdag in de hoofdstad Pristina ondertekend door presidente Vjosa Osmani, premier Albin Kurti, en parlementsvoorzitter Glauk Konjufca. Voor de jongste staat van Europa was het eerder een symbolische daad: het EU-lidmaatschap ligt momenteel nog buiten bereik.

jvhBron: BELGA

Formeel heeft Kosovo alleen een “EU-toetredingsperspectief”. Ook de status van kandidaat-lidstaat, die Bosnië en Herzegovina donderdag krijgt, staat niet ter discussie. Het belangrijkste obstakel voor toenadering tot de EU is dat vijf EU-lidstaten - Spanje, Roemenië, Slovakije, Griekenland en Cyprus - Kosovo niet erkennen.

Kosovo, dat sinds 2008 onafhankelijk is, geldt momenteel nog als potentiële kandidaat-lidstaat voor de EU. De voormalige Servische provincie wordt vandaag bijna uitsluitend bewoond door Albanezen, maar Servië blijft het gebied voor zichzelf opeisen. Slechts vijf EU-landen hebben Kosovo nog niet erkend. Dat zijn Spanje, Griekenland, Roemenië, Slovakije en Cyprus.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten