VS zetten ruimte-eenheid op in Zuid-Korea om Noord-Koreaanse raketten beter op te sporen

©  EPA-EFE

Het Amerikaanse leger heeft woensdag in Zuid-Korea een nieuwe ruimte-eenheid gelanceerd die Noord-Koreaanse lanceringen van ballistische raketten beter moet helpen opsporen. “De nieuwe eenheid zal zorgen voor bijna real-time detectie van en waarschuwing voor Noord-Koreaanse raketlanceringen”, aldus een verklaring van de US Forces in South Korea (USFK).

gjsBron: BELGA

“Op slechts 77 kilometer ten noorden van ons is er een existentiële dreiging. We moeten voorbereid zijn om die af te schrikken, ons te verdedigen en, indien nodig, ze te verslaan,” zei luitenant-kolonel Joshua McCullion, die de nieuwe ruimte-eenheid zal leiden.

“De lancering van de nieuwe eenheid versterkt de onwrikbare inzet voor het bondgenootschap tussen de VS en Korea”, zei hij nog.

Recordaantal tests

Pyongyang heeft dit jaar een recordaantal wapentests uitgevoerd, waaronder zijn nieuwste intercontinentale ballistische raket, wat de VS en Seoel ertoe heeft aangezet om als reactie daarop grootschalige gezamenlijke militaire oefeningen te houden.

Ongeveer 28.500 troepen zijn door Washington in Zuid-Korea gestationeerd om het land te helpen beschermen tegen het nucleair gewapende Noord-Korea.

Trump

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump beval in 2018 de oprichting van de ruimte-eenheid. De nieuwe eenheid is een van de weinige die door de Amerikaanse ruimtetroepen buiten het Amerikaanse vasteland worden ingezet. In november werd er nog een op Hawaï ingehuldigd.

De Zuid-Koreaanse luchtmacht heeft eerder deze maand zijn eigen ruimtesquadron opgestart in een poging om de coördinatie met Washington te versterken.

Ondanks herhaalde resoluties van de VN-Veiligheidsraad die het uitvoeren van proeven met ballistische raketten verbiedt, heeft Pyongyang gezegd dat zijn wapenproeven een legitieme reactie zijn op de maatregelen van Washington om zijn bondgenoten in Seoel en Tokio beter te beschermen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten