Hoofdkwartier van partij Macron doorzocht in onderzoek rond partijfinanciering

©  REUTERS

Inspecteurs van het Franse gerecht hebben woensdag de kantoren van de partij van president Emmanuel Macron en die van het Amerikaanse adviesbureau McKinsey doorzocht in het kader van een onderzoek naar de financiering van de verkiezingscampagnes van Macron in 2017 en 2022. Dat meldt het Franse financieel parket (PNF).

gjsBron: BELGA

De kantoren van McKinsey in Parijs, het hoofdkwartier van de politieke partij Renaissance van Macron en de kantoren van de financieringsorganisatie van de partij werden doorzocht, aldus het parket. De focus ligt vooral op de vraag of Macron op onrechtmatige wijze heeft geprofiteerd van de diensten van McKinsey en andersom. 

De Franse belastingdiensten hadden dit voorjaar een onderzoek opgestart naar McKinsey. De Franse tak van het Amerikaanse advieskantoor wordt beschuldigd van belastingontduiking. Er zijn al minstens tien jaar geen belastingen meer betaald in Frankrijk, maar het bedrijf zegt de wet te hebben nageleefd.

Al tijdens campagne

De McKinsey-affaire deed al stof opwaaien tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen, aangezien de overheidsuitgaven voor extern advies fors waren gestegen tijdens de eerste ambtstermijn van president Macron.

Er wordt nu nagegaan of er sprake is van het verkeerd beheer van campagnerekeningen en van favoritisme. Concreet wordt onderzocht of Macron tijdens zijn verkiezingscampagnes geheime steun heeft ontvangen van McKinsey, die hij eigenlijk had moeten vermelden op de balans van zijn campagnefinanciering.  Met het oog op gelijke kansen voor de kandidaten, worden campagnekosten namelijk beperkt door de Franse wet. Er duiken echter herhaaldelijk beschuldigingen op van politici die uitgaven zouden verbergen, of die rekeningen zouden manipuleren om te verhullen dat ze het toegestane budget hebben overschreden.

Voorts wil het gerecht onderzoeken of McKinsey door de regering is bevoordeeld bij het toekennen van adviescontracten en of Macron van eventuele tegenprestaties heeft kunnen profiteren.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten