Topman Zuid-Afrikaans energiebedrijf neemt ontslag te midden van energiecrisis

©  EPA

De topman van het energiebedrijf Eskom in Zuid-Afrika neemt ontslag, zo is bevestigd door het staatsbedrijf zelf. André De Ruyter zal wel nog tot maart volgend jaar zijn taken waarnemen.

gjsBron: BELGA

Het ontslag komt er in een periode dat Zuid-Afrika met een record aan stroompannes kampt. Dit jaar alleen al waren er 188 dagen met stroomtekorten, veelal door problemen in het productiepark van Eskom. Daarenboven torst het staatsbedrijf voor 400 miljard rand (omgerekend 21,6 miljard euro) aan schulden.

Eerder dit jaar stapte ook de leider van de nuclaire divisie bij Eskom al op, terwijl de nummer twee -Jan Oberholzer- in april met pensioen gaat. Er dreigt dus een machtsvacuüm en een verdere leegloop.

De Ruyter kwam bijna drie jaar geleden aan het hoofd van Eskom en was daarmee al de dertiende CEO op tien jaar tijd. Hij investeerde in groene energie en haalde de oude steenkoolcentrales offline. Tegelijk trok hij ook de prijzen op, wat volgens hem nodig was om de kosten te dekken.

Onder het bewind van de vorige president Jacob Zuma was het nutsbedrijf nog het toneel van corruptie. De Ruyter probeerde schoon schip te maken, maar slaagde er niet in om het concern financieel weer gezond te maken. Daarnaast lag hij ook bij de regering onder vuur, meer bepaald bij de Zuid-Afrikaanse minister van Energie Gwede Mantashe die hem ongeschikt achtte voor de job.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt