Universitair onderzoek komt onder druk te staan wegens hoge inflatie

Themabeeld ©  Shutterstock

De Vlaamse universiteiten zitten financieel in het rood. Door budgettaire tekorten komt lopend wetenschappelijk onderzoek in het gedrang, schrijft nieuwswebsite Apache.

jvhBron: BELGA

De VUB voorspelt een begrotingstekort van 14,8 miljoen euro voor 2023, aan de UGent komt men op 13,6 miljoen euro tekort. De UAntwerpen gaf geen exacte cijfers, maar laat weten dat “het niet meer mogelijk is om een budget in evenwicht voor te leggen.” Aan de KU Leuven zou het tekort eerder beperkt blijven, maar zijn er ook besparingsplannen op tafel gelegd. De belangrijkste reden voor de tekorten zijn de hoge energieprijzen. 

Door de hoge inflatie komen ook lopende wetenschapsprojecten onder druk te staan. Bestaande projecten krijgen te maken met een acuut gebrek aan middelen. Onderzoek van Apache wees uit dat verschillende universiteiten intussen overgegaan zijn tot het inkorten van onderzoekscontracten. “Er zijn structurele oplossingen nodig”, zegt de woordvoerder van KU Leuven. “Het budget van financierende instanties volgt niet altijd de gestegen inflatie. Dit heeft op langere termijn een negatieve impact op de tewerkstelling in onderzoek.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten