Het is ideaal weer om je diepvries te ontdooien: met deze tips van het voedselagentschap doe je dat juist

© Shutterstock

Het is ideaal weer om de diepvries of de koelkast een schoonmaakbeurt te geven, want de voedingsmiddelen kun je buiten in de kou bewaren. “Al moet je voor de twee wel een ander moment van de dag kiezen”, waarschuwt het federaal voedselagentschap FAVV dat tips geeft over hoe je dat “voedselveilig” aanpakt.

“Voor producten uit de diepvries kies je best het koudste moment van de dag waarbij de temperatuur zeker onder nul gaat”, zegt Hélène Bonte, woordvoerster van het FAVV. “Die pakjes vlees, vis, groenten... mogen niet ontdooien wanneer ze buiten worden bewaard. Zelfs al is het maar voor even. Flirt de temperatuur met het vriespunt, leg er dan nog koelelementen bij. Leg het ook niet op een plek waar de zon plots kan komen piepen want dan ontdooit het toch. En hou de tijd ook in de gaten, in je diepvries is het min achttien, je mag die diepgevroren producten geen uren bij hogere temperaturen bewaren. Check sowieso voor je ze terugstopt ook of alles nog mooi hard is. Is dat niet zo, dan moet je ze verder ontdooien en wel degelijk zo snel mogelijk bereiden en opeten.”

“Om de koelkast te poetsen, kies je best niet het koudste moment van een winterdag. Tussen de nul en vier graden is ideaal. Raken die producten toch bevroren, dan steek je ze ofwel in de diepvriezer om langer te bewaren of je ontdooit ze langzaam in de koelkast of snel in de microgolf. Ontdooien op kamertemperatuur is nooit een goed idee. Als het iets is wat je moet bakken, verhit het dan zeker goed voor consumptie. En wacht sowieso niet te lang om het te consumeren.” (csn)

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt