Matthias Casse sluit seizoen af met World Judo Masters: “Een laatste piekmoment”

©  AFP

Matthias Casse, vice-wereldkampioen judo in de categorie - 81 kg, zal zijn seizoen op woensdag 21 december afsluiten met de World Judo Masters in Jerusalem. Voor Casse worden de Masters het derde en laatste hoogtepunt van 2022, na zilveren medailles op het EK en WK.

Maarten Delvaux

“De Masters is altijd een zwaar en prestigieus toernooi, want enkel de top-36 van de wereldranglijst mag deelnemen”, vertelt Casse. “In het begin van dit jaar zei ik al dat er in 2022 drie piekmomenten zijn: het EK, WK en de Masters. Met twee keer zilver op de eerstgenoemde wedstrijden begin ik ook met veel ambitie aan het laatste. Tevens kunnen er veel kwalificatiepunten voor de Olympische Spelen van Parijs gehaald worden.”

2022 was alweer een uitstekend jaar voor Matthias Casse. “Op de twee piekmomenten stond ik op het podium. Dat zorgde voor een vierde EK-medaille en een derde WK-finale op een rij. Uniek in het judo, zeker in de -81kg klasse. Uiteraard kan het nog beter door volgende keer zilver om te zetten in goud op het EK en WK. Verder won ik tweemaal goud (Grand Slam Tel Aviv en Grand Prix Portugal) en zilver op de Grand Slam in Baku. Toch niet slecht lijkt mij?”

2022 was voor Matthias Casse ook een bewogen jaar: op sportief vlak kreeg hij met de Duitser Udo Quellmalz een nieuwe coach, op privé vlak ging hij samenwonen met zijn vriendin Grace Goulding. “Met Udo aan boord van Judo Vlaanderen is er iets meer rust, de begeleiding is nu terug verdeeld onder twee coaches wat het voor iedereen aangenamer en beter maakt. De communicatie verloopt efficiënt en Udo zorgt voor nieuwe prikkels. Samenwonen of voor mij vooral weg bij ‘hotel mama’ was een iets moeilijkere transitie, daar kroop een stuk meer energie en tijd in dan ik had verwacht. Ondertussen hebben we wel de tijd gehad ons volledig te settelen en hebben we onze draai helemaal gevonden.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten