Premier Frederiksen stelt nieuwe Deense regering voor: oud-premier Rasmussen op Buitenlandse Zaken

Mette Frederiksen. ©  AFP

In Denemarken heeft premier Mette Frederiksen (45) donderdag haar nieuwe regering voorgesteld. Oud-premier Lars Lokke Rasmussen (58) wordt minister van Buitenlandse Zaken.

gjsBron: BELGA

Denemarken krijgt voor het eerst sinds de jaren zeventig nog eens een grote coalitie met partijen van links en rechts. De laatste decennia werd het land afwisselend geleid door (minderheids)regeringen uit het linkse of het rechtse blok van partijen.

De nieuwe regering bestaat uit de drie partijen die het best scoorden bij de verkiezingen van 1 november. De sociaaldemocraten van Frederiksen gaan in zee met de liberalen en de nieuwe centrumpartij van oud-premier Rasmussen. 

Comeback

Die laatste maakte een opvallende comeback met zijn partij Moderaterne, die hij dit jaar nog maar had gelanceerd. Rasmussen diende twee keer als premier van Denemarken, van 2009 tot 2011 en van 2015 tot 2019, toen voor de liberale partij Venstre.

Rasmussen krijgt de post van Buitenlandse Zaken. De leider van Venstre, Jakob Ellemann-Jensen (49), wordt vicepremier en minister van Defensie. De hele regering Frederiksen II bestaat uit 23 ministers. Acht van hen zijn vrouwen.

Aangeboden door onze partners