Consumenten krijgen meer informatie bij aankoop tweedehandsauto
Archiefbeeld. — © pol de wilde-corelio
Wie een tweedehandswagen wil kopen, zal binnenkort beter geïnformeerd en beschermd worden. Uiterlijk op 1 juli 2023 komt er immers een uitbreiding van de Car-Pass, het document dat extra informatie bevat over de occasiewagen. De plenaire Kamer heeft daarvoor donderdag unaniem een wetswijziging goedgekeurd.
De Car-Pass zag in 2006 het levenslicht. Voordien was de verkoop van een tweedehandswagen vooral een kwestie van vertrouwen, maar bleek fraude met kilometerstanden een vaak voorkomende praktijk. Die hoort volgens bevoegd staatssecretaris Alexia Bertrand (Open VLD) intussen tot het verleden. In 2021 werden 839.890 Car-Pass documenten afgeleverd. De fraudegraad met kilometertellers is gedaald tot 0,18 procent.
De Car-Pass kreeg in de loop der jaren al een paar keer een update. In samenspraak met de sector krijgt de tool nu een nieuwe upgrade. De occasiemarkt kent immers een sterke heropleving en bovendien verandert ook het type wagens dat van eigenaar wisselt.
Daarom zal uiterlijk tegen 1 juli 2023 op een Car-Pass vermeld staan of in de wagen een elektrische (hulp)motor aanwezig is. Bij elektrische wagens zal vanaf dan de radius worden vermeld, bij niet-elektrische wagens het type brandstof. Vanaf 1 januari 2024 moeten garagisten ook informatie over de uitgevoerde werken vermelden op de Car-Pass. Die informatie zal elektronisch raadpleegbaar zijn via de website van Car-Pass of via een QR-code. Niet-digitale consumenten kunnen die informatie telefonisch raadplegen.
Daarnaast is er ook op het vlak van dataverspreiding een belangrijke verandering. Car-Pass verwerkt jaarlijks tot 16 miljoen kilometerstanden en die cijfers kunnen waardevol zijn. Zowel overheidsdiensten als universiteiten en onderzoeksinstellingen zullen, na goedkeuring van een aanvraag, de informatie op een Car-Pass kunnen aanwenden, bijvoorbeeld voor statistieken of consumentenonderzoeken.
Lees ook
Federale pensioendienst stuurt dossier rond onwettige pensioenbonussen van topambtenaren door naar gerecht
Lonen moeten omlaag, werking moet efficiënter: Groen komt met actieplan om parlement te hervormen
Pensioenextra’s in de Kamer: Alle vaste ambtenaren kregen extraatje tot acht maandlonen
Gekibbel in de Kamer over behandeling van onwettige pensioenbonussen oud-voorzitters: “Als Open VLD dit wil, vind ik dat onbegrijpelijk”
Video
Hoofdpunten
Nergens nog mondmaskerplicht: waar worden ze toch aanbevolen? En kan een ziekenhuis ze weer verplichten als er meer besmettingen zijn?
Remco Evenepoel blaakt van zelfvertrouwen na ritzege in Ronde van Catalonië: “Het enige jammere is de trui waarin ik over de streep kwam”
Vlaamse wetenschapper ontdekt hoe je een leugenaar altijd kan ontmaskeren: “Je hoeft maar op één zaak te letten”
Belgische kreeg vijf jaar lang uitkering, maar “vergat” te zeggen dat ze op “langdurige vakantie” op Tenerife was
Zijn moppen van juryleden spontaan of niet? Jelle De Beule onthult mediageheim van ‘De slimste mens’
Beste van Plus
Amerikaanse toerist verdwaalt in Florence en parkeert Ferrari midden op beroemd plein
Vrouw verdient duizenden euro’s met haar ‘onsexy’ OnlyFans-account: “Ik poets gewoon mijn tanden en maak mijn huis schoon”
Heinz brengt tomatensaus op de markt met wodka erin
Verwarring alom: Vlaamse vrouw ontdekt dat ze huis in Spanje heeft, of toch niet?