Nationale betoging zorgt vooral voor hinder bij openbaar vervoer: slechts helft van bussen rijdt, “vrij rustig” op Brussels Airport

©  BELGA

De geplande actiedag van de vakbonden voor meer koopkracht maakt dat er minder bussen en trams van De Lijn uitrijden. Dat meldt de openbaarvervoermaatschappij. Ook in Brussel en Wallonië ondervindt vooral het openbaar vervoer hinder van de actie.

jvhBron: BELGA

In West- en Oost-Vlaanderen, Limburg en Vlaams-Brabant rijdt 60 à 63 procent van de bussen en trams uit, in de provincie Antwerpen is dat zowat 53 procent. In de grote steden liggen die percentages nog wat lager.

OVERZICHT. Hier zal je hinder ondervinden door de nationale staking

De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB meldt dat enkel metrolijn 1 rijdt, en is verlengd tot Erasmus. De trams 3,4, 7, 8, 9, 51 en 92 rijden eveneens. Bij de bussen is dat het geval voor de lijnen 12, 36, 46, 50, 53, 56, 59, 65, 71, 87 (verlengd tot Zwarte Vijvers), 95 en T-bus 92.

In Wallonië is er door de actie van de vakbonden eveneens heel wat hinder op het openbaar vervoer, meldt openbaarvervoermaatschappij TEC. Dat is onder meer het geval in Charleroi, Luik, Henegouwen, Namen en Waals-Brabant. Het net in Luxemburg is minder getroffen.

De vakbonden plannen vandaag een nieuwe actie om meer koopkracht te eisen. In Brussel worden tienduizenden militanten verwacht op een betoging.

Vrij rustig op Brussels Airport

In Brussels Airport blijft het echter vrij rustig. Door de betoging werd op voorhand al 60 procent van de vluchten geschrapt. Daarom is er voldoende capaciteit om de resterende vluchten vlot te laten verlopen, zegt woordvoerster Ihsane Chioua Lekhli. “Dat was noodzakelijk zodat er geen ellenlange wachtrijen zijn, en om de veiligheid te garanderen”, klinkt het.

De luchtvaartmaatschappijen hebben de betrokken passagiers op voorhand verwittigd, zodat ze normaal op de hoogte zijn dat hun vlucht niet doorgaat. “Daardoor verloopt het nu vrij rustig. Er kunnen op bepaalde momenten misschien wat langere wachtrijen zijn op de piekmomenten. Maar over het algemeen is de capaciteit nu voldoende om de vluchten die er nog zijn, vlot te laten verlopen.”

De luchthaven raadt passagiers aan om de hoeveelheid bagage te beperken, en om rekening te houden met de verstoringen op het openbaar vervoer. Passagiers die buiten de Schengenzone reizen, krijgen voorts de raad hun paspoort mee te nemen om gebruik te kunnen maken van de automatische paspoortcontrole. Passagiers moeten niet vroeger afzakken naar Zaventem voor vertrek. De luchthaven verwachtte vooral hinder bij de screening en de handling.

Aangeboden door onze partners