Canadese onderzoekers vinden bewijs voor nieuw type planeet: een waterplaneet

Een illustratie van het planetair systeem van Kepler-138. ©  NASA, ESA, L. Hustak (STScI)

Het bestaan van waterplaneten werd al langer vermoed, maar nu denken Canadese onderzoekers er ook effectief ontdekt te hebben. Het gaat om twee exoplaneten die (waarschijnlijk) voor ongeveer de helft uit water bestaan. Je moet er wel een eindje voor reizen: ze bevinden zich op 218 lichtjaar van de aarde.

Gilles Liesenborghs

De wetenschappers van het Insitute of Research of Exoplanets (iREX) aan de Universiteit van Montreal deden onderzoek naar het stelsel van de rode dwerg Kepler-138. Een stelsel dat zich ongeveer 218 lichtjaar van hier bevindt in het sterrenbeeld Lier. Concreet wil dat zeggen dat je 218 jaar onderweg zou zijn als je aan de snelheid van het licht (ongeveer 300.000 kilometer per seconde) zou kunnen reizen.

De ontdekte waterplaneten begeven zich dus niet in een baan rond onze zon, maar wel rond een andere ster. Het Kepler-138-stelsel bestaat uit 4 planeten met de originele namen Kepler-138b, Kepler-138c, Kepler-138d en Kepler-138e. Volgens hoofdonderzoeker Caroline Piaulet zijn planeten c en d vermoedelijk waterplaneten.

Ze kwam tot die conclusie na onderzoek met zowel de Hubbleruimtetelescoop als de Spitzerruimtetelescoop. Op basis van de grootte en de massa die de planeten vertoonden, ontdekten de onderzoekers dat een groot deel van de planeet uit materie zou moeten bestaan die lichter is dan gesteente en zwaarder dan waterstof of helium. Water voldoet perfect aan die vereisten. Al kunnen de wetenschappers dus niet met zekerheid zeggen of het dat ook daadwerkelijk is.

Volgens experts is dit onderzoek wel het beste bewijs van het bestaan van waterwerelden tot nu toe. In welke vorm dat water dan zou bestaan op die planeten, is moeilijk te zeggen. In theorie kan het zowel in vloeibare vorm, als in gasvorm, aldus het persbericht van het onderzoek.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt