Amnesty International eist compensatie voor arbeidsmigranten WK aan Qatarese ambassade in Brussel

©  BELGA

“Wacht niet op verlengingen”, klinkt het vrijdagvoormiddag voor de Qatarese ambassade in Brussel. Activisten van Amnesty International zijn er op straat samengekomen om een herstelprogramma voor arbeidsmigranten te eisen, voordat het WK voetbal zondag ten einde loopt.

jvhBron: BELGA

Zondag 18 december staan de finale van het WK voetbal, de Internationale Dag van de Migrant én de Qatarese nationale feestdag op de agenda. Daarom vraagt Amnesty aan Qatar en wereldvoetbalbond FIFA om eindelijk werk te maken van de beloofde compensaties voor “arbeidsmigranten die het toernooi mogelijk hebben gemaakt en daarbij het slachtoffer zijn geworden van ernstige mensenrechtenschendingen”. En dat liefst “voordat het laatste fluitsignaal van het WK klinkt”.

Op de vooravond van het WK beloofde FIFA-voorzitter Gianni Infantino dat dat zou gebeuren via het Workers’ Support and Insurance Fund van het Qatarese ministerie van Arbeid. Maar dat fonds dient eigenlijk voor de betaling van lonen die zelfs na een gerechtelijke uitspraak niet worden uitbetaald door de werkgever. Werkongevallen en loondiefstallen die gebeuren voor een rechtszaak, vallen daar niet onder.

“Misleidende verklaringen”, noemt Trui Van Ackere van Amnesty dat. “De Qatarese autoriteiten hebben geen gedetailleerde gegevens verstrekt over de aangekondigde 350 miljoen dollar voor de vergoeding van arbeidsmigranten.” Ook FIFA’s aangekondigde ‘legacy fund’, dat moet worden ingezet voor mensenrechten, zou voorlopig niets voorzien voor de arbeidsmigranten.

Amnesty vindt dat FIFA als bedrijf zijn verantwoordelijkheid niet heeft opgenomen door, in de eerste plaats, Qatar aan te duiden als gastland en, op de tweede plaats, geen effectieve maatregelen te nemen sindsdien. “Hoewel het WK naar schatting 7,5 miljard dollar zal opbrengen voor de FIFA, zou het onaanvaardbaar zijn dat haar ‘legacy fund’ geen compensatie biedt aan arbeidsmigranten of hun gezinnen”, besluit Van Acker.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt