Van banale botsing tot crash in de gracht, politie moet ongeveer 50 keer tussenkomen op spekgladde vrijdag: “Problemen begonnen donderdagavond al”

©  jve

Regio -

IJskoude miserie op de weg, maar gelukkig niet in de ziekenhuizen: dat is de samenvatting van een spekgladde vrijdag in onze regio. De verschillende politiezones moesten ongeveer vijftig keer tussenkomen voor ongevallen met blikschade of valpartijen, en dat vaak op landelijke wegen. Dat ging van banale aanrijdingen tot een aantal wagens in de gracht. Gewonden vielen er gelukkig amper. “We zagen twee pieken”, klinkt het meermaals.

Junior Verbeeke

De miserie begon donderdagavond, toen het rond 21 uur lichtjes had geregend in onze regio. Tel dat op met vrieskou, en de wegen werden al snel omgetoverd tot ijspistes. Rond 22 uur raakte een wagen van de baan af in de Moerbrugsestraat in Oostkamp. De auto raakte een elektriciteitspaal die doormidden brak. Bij politiezone Het Houtsche (Beernem-Oostkamp-Zedelgem) noteerde men ongeveer twintig incidenten. “Allemaal gerelateerd aan het gladde wegdek”, aldus Maarten Vansteenkiste van de politiezone. “Rond donderdagavond 22 uur begonnen de problemen. Het gaat vooral om ongevallen met stoffelijke schade, of fietsers die vallen en lichtgewond raken.” In de Faliestraat in Zedelgem raakten vrijdagochtend enkele wagens van de weg door het gladde wegdek. Landelijke wegen bleken vaak het gevaarlijkst: daar dooide het wegdek moeilijk omdat er weinig passage is.

Donderdagavond raakte een wagen van de baan af in de Moerbrugsestraat in Oostkamp. De auto raakte een elektriciteitspaal die doormidden brak. ©  jve

De verscheidene politiezones zagen twee pieken: donderdagavond en vrijdagochtend. Toen iedereen wakker werd, lag er een fijn sneeuwlaagje over onze regio. En dat maakte de ochtendspits levensgevaarlijk. “Wij kregen ongeveer vijftien meldingen binnen van ongevallen met blikschade of valpartijen, en dat verspreid over twee pieken. Met telkens het gladde wegdek als boosdoener”, zegt Johan Lecluyse van de lokale politie Damme/Knokke-Heist.

In de Broekweg in Damme belandde een wagen op zijn zijkant. ©  jve

Vrijdagmiddag raakte een auto nog total loss tijdens een glijpartij in de Broekweg in Damme. De averij voor de bestuurder viel mee. “Hij werd ter controle naar het ziekenhuis gebracht”, geeft Lecluyse nog mee. In de politiezone Blankenberge en Zuienkerke viel maar één ongeval te betreuren: in de dorpsweg in Zuienkerke werd omstreeks 6 uur ’s ochtends een geparkeerd voertuig aangereden. De politiezone Bredene/De Haan meldde twee ongevallen met stoffelijke schade.

Ook bij de politiezone Brugge heeft men het over twee verschillende piekmomenten. “Donderdagavond waren er al drie incidenten, waarvan twee met wagens en één met een fietser”, zegt Lien Depoorter. “Vrijdagochtend kwam één wagen in de gracht (in Lissewege, red) terecht omdat het ter plekke spekglad was. Twee wagens botsten met elkaar, nog eens vier voertuigen slipten tegen een paal of een bord. Ten slotte raakten twee personen ten val, waarvan één fietser.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten