FIFA wuift vraag van Zelenski weg: geen boodschap van wereldvrede voor WK-finale

“Football unites”, luidt de FIFA-slogan op het WK. Maar Gianni Infantino en zijn volgelingen lijken er toch voor te kiezen om zover mogelijk weg te blijven van de thema’s die onze wereld verdelen. Volgens CNN heeft FIFA geweigerd om voor de WK-finale een boodschap van wereldvrede te tonen aan de wereld. Het was de Oekraïense president Volodymyr Zelenski die die vraag had gesteld.

Gilles LiesenborghsBron: CNN

Zelensky wou graag voor de match een zelf ingesproken video tonen aan de fans in het stadion in Qatar. Daarin zou hij oproepen tot vrede. Maar volgens een bron van de CNN heeft FIFA die vraag negatief beantwoordt. Al zegt de informant erbij dat er nog steeds gesprekken tussen de wereldvoetbalbond en Oekraïne gaande zijn.

De aanvraag van Zelensky hoeft niet te verbazen. De Oekraïense president is al langer aan het proberen om grote evenementen aan te grijpen om de aandacht van de wereld op zijn land te vestigen. Zo kwam hij bijvoorbeeld al aan het woord tijdens de Grammys en het filmfestival van Cannes.

Ook de weigering van FIFA komt niet uit de lucht gevallen. De organisator van het WK doet er alles aan om politieke boodschappen tijdens het toernooi te ontwijken. Het verbood onder meer de aanvoerders van alle landen om met een speciaal ontworpen “OneLove”-armband te spelen. “FIFA heeft enkele politieke statements geweigerd, omdat we er voor iedereen zijn. We zijn een wereldorganisatie en willen niemand discrimineren”, sprak wereldvoetbalbond-baas Gianni Infantino eerder.

Aangeboden door onze partners