Zuid-Afrika zet leger in om sabotage van elektriciteitscentrales te verijdelen

De kerncentrale in Koeberg ©  REUTERS

Zuid-Afrika heeft het leger ingezet rond elektriciteitscentrales om sabotage te voorkomen, nu de energiecrisis verergert en de stroomstoringen toenemen. Dat melden de elektriciteitsleverancier Eskom en het Zuid-Afrikaanse presidentschap.

jvhBron: BELGA

Stroomonderbrekingen komen de voorbije vijftien jaar regelmatig voor in Zuid-Afrika, maar dit jaar kampt het land met een record aan stroompannes, die opgelegd worden door Eskom. De dagelijkse stroompannes duren meerdere uren. Ze hebben de Zuid-Afrikaanse economie al honderden miljoenen dollars gekost en de handel en industrie ernstig gedestabiliseerd.

“Eskom kan bevestigen dat het SANDF (het Zuid-Afrikaanse leger, red.) wordt ingezet”, meldt de elektriciteitsleverancier. Het leger, dat volgens Eskom op vier sites aanwezig is, moet naast sabotages ook diefstal van kolen en diesel uit de centrales voorkomen, legt Vincent Magwenyale uit, de woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa.

De topman van Eskom, André De Ruyter, kondigde woensdag nog zijn ontslag aan. Zijns inziens vormen corruptie en criminaliteit de belangrijkste uitdagingen voor de elektriciteitsleverancier.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten