Noord-Korea vuurt opnieuw raketten af: “Belangrijke test voor ontwikkeling van spionagesatelliet”

©  AP

Noord-Korea heeft zondag een “een belangrijke finale test voor de ontwikkeling van een verkenningssatelliet” uitgevoerd. Dat heeft een woordvoerder van de Nationale Ruimtevaartontwikkelingsautoriteit (NADA) gezegd aan het staatspersagentschap KCNA. Zo lijkt Pyongyang een verklaring te willen bieden voor de twee ballistische raketten die het volgens Seoel zondag afgevuurd heeft in de richting van de Oostzee of Japanse Zee. Het waren de laatste in een jaar met een recordaantal wapentests.

gjsBron: BELGA

Deskundigen menen dat de ontwikkeling van dergelijke verkenningssatelliet Pyongyang dekking kan bieden voor het testen van intercontinentale ballistische raketten (ICBM). Ze delen immers grotendeels dezelfde technologie. De ontwikkeling van een verkenningssatelliet is een van de voornaamste projecten op het vlak van defensie die vorig jaar door de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un werden onthuld.

De test van zondag, die uitgevoerd werd vanaf de lanceerbasis van Sohae, heeft “belangrijke technische elementen” kunnen bevestigen, zoals beeldopnames vanuit de ruimte en de verwerking en overdracht van gegevens door communicatieapparatuur. Het staatspersagentschap meldde nog dat het vaartuig dat de satelliet vervoerde een hoogte van 500 kilometer bereikt had.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten