Voetbal 3de provinciale A

HET KERSTRAPPORT VAN 3DE PROVINCIALE A: Vuur aan de schenen, schrik van de reeks en vogel voor de kat

Oudenburg-trainer Stefan Schwarz wijst zijn spelers de weg richting titel, maar moeten ze wel nog Daring Brugge zien af te schudden. © Bart Vandenbroucke

Kinderen komen dezer dagen thuis met hun schoolrapport, maar de winterstop is altijd een goed moment om ook de resultaten van de voetbalploegen eens onder de loep te nemen. Wat gebeurde er de voorbije maanden in derde provinciale A en wat mogen we dit seizoen nog verwachten?

Philippe Decruynaere

Grootste verrassing(en) tot nu toe

Daring Brugge is zonder enige twijfel de verrassing van de heenronde, want het is nog de enige ploeg die titelfavoriet WS Oudenburg het vuur aan schenen legt. Na verlies op de openingsspeeldag op SK Eernegem zette het team van coach Preben Verbandt een reeks van tien overwinningen op een rij neer. Een eindrondeticket behalen was de ambitie van de Bruggelingen, maar het is nu al duidelijk dat ze in staat zijn om mee te strijden voor de titel. Ook HO Oedelem doet het bijzonder goed. De ‘Oostvelders’ stonden tot eind oktober aan de leiding en leden pas op de achtste speeldag hun eerste nederlaag. Recent zorgden ze voor een verrassing van formaat door Oudenburg in eigen huis te verslaan. De Haan begon eerder wisselvallig aan het seizoen, maar legde in de laatste vijf wedstrijd een foutloos parcours af. De tegenstanders waren weliswaar niet onmiddellijk kleppers van formaat, maar in deze evenwichtige reeks mag geen enkele ploeg onderschat worden.

Grootste ontgoocheling(en) tot nu toe

Voor aanvang van het seizoen werden Daring Ruddervoorde en SK Eernegem door velen bij de kandidaten voor een eindrondeticket (en zelfs meer) gerekend. Ruddervoorde was in het tussenseizoen bijzonder actief op de transfermarkt en ook de Eernegemse voorzitter steekt niet onder stoelen of banken dat hij zijn ploeg liever in een hogere reeks ziet voetballen. Het seizoen duurt nog lang en er kan nog heel wat gebeuren, maar het lijdt geen twijfel dat men in de bestuurskamer van beide verenigingen niet echt tevreden kan zijn over het eerste luik van de competitie. Ook VVC Beernem mengde zich nog niet in de strijd voor een periodetitel en moet vrede nemen met een plaats in de grijze middenmoot. Toch wel enigszins ontgoochelend voor een club die na de degradatie graag snel wil terugkeren naar tweede provinciale.

Nog iets opmerkelijks

De promovendi FC Aarsele, SV Pittem en VK Dudzele doen het helemaal niet slecht. Dudzele begon sterk met drie overwinningen op een rij en stond zelfs even mee aan de leiding. Daarna wisselden de jongens van voorzitter Johnny Deryckere goede met minder goede prestaties af. Pittem is de giant killer en de schrik van heel wat ploegen in de reeks. HO Oedelem en Daring Brugge werden in eigen huis verrassend geklopt door de jongens van coach Kristof Strobbe. De vierde promovendus Eendracht Brugge heeft heel wat meer moeite om zich aan te passen aan het niveau van derde provinciale.

Voor aanvang van het seizoen gooide Rik Bouckaert als coach van VKSO Zerkegem de handdoek in de ring. Hij vond dat het clubbestuur zijn beloften niet was nagekomen en onvoldoende versterkingen had binnengehaald. Enkele weken later ging hij aan de slag bij FC Veldegem, waarmee hij pas na acht wedstrijden een eerste overwinning boekte. Een vreemde beslissing van een ambitieuze en verstandige trainer.

Om naar uit te kijken 

Het wordt bovenaan en onderaan in de rangschikking nog boeiend en spannend na Nieuwjaar. Wat de titelstrijd betreft, staat op 8 januari meteen de klepper tussen Oudenburg en Daring Brugge op het programma. Wordt de uitslag richtgevend of blijft alles nog mogelijk? Onderin lijkt Vamos Zandvoorde halfweg het seizoen al een vogel voor de kat. Met amper één overwinning (tegen FC Damme) en één gelijkspel na vijftien speeldagen is bijna een half mirakel nodig om alsnog het behoud te verzekeren. Ook voor Eendracht Brugge ziet het er niet fraai uit, al telt Damme voorlopig slechts één punt meer.

* Wie wordt kampioen? Oudenburg

* Wie zal de eindronde spelen? Daring Brugge, Ruddervoorde, De Haan, Oedelem

* Wie zal degraderen? Eendracht Brugge en Zandvoorde

Aangeboden door onze partners