Voetbal 3de provinciale B

HET KERSTRAPPORT VAN 3DE PROVINCIALE B: Promovendus kietelt favoriet, vrouw aan de macht en kleurrijke draws

Het nieuwe jaar start met vuurwerk, want begin januari speelt Ringo Taillieu met revelatie Gits de topper bij buur en titelfavoriet Hooglede. © Bart Vandenbroucke

Kinderen komen dezer dagen thuis met hun schoolrapport, maar de winterstop is altijd een goed moment om ook de resultaten van de voetbalploegen eens onder de loep te nemen. Wat gebeurde er de voorbije maanden in derde provinciale B en wat mogen we dit seizoen nog verwachten?

Amaury Verdruye

Grootste verrassing(en) tot nu toe

De grootste verrassing is ongetwijfeld VP Gits, want de promovendus van trainer Ringo Taillieu doet het uitstekend en staat zelfs mee op kop. De voorbereiding was nog zeer matig, maar het feit dat er in derde provinciale meer wordt gevoetbald dan in vierde, bracht Gits veel punten op. Dé titelfavoriet is en blijft echter Hooglede. Eendracht staat samen met Gits op kop, maar heeft wel een match minder gespeeld. De nederlaag in De Panne is de enige echte uitschuiver in een voor de rest vrij vlekkeloos seizoen. In het zog van de leiders volgen SV Diksmuide B en Merkem Sport. De Diksmuidse jonkies behaalden vorig seizoen slechts 27 punten, maar hebben er nu al 29. Merkem werd vorig seizoen pas tiende en presteert nu beduidend sterker.

Grootste ontgoocheling(en) tot nu toe

Toch wel de rode lantaarn voor Sparta Kruiseke. Vorig seizoen nam coach Pedro Vermeulen over en hij loodste de ploeg nog naar het behoud. Hij had verwacht om nu na een volledige voorbereiding een hecht blok te kunnen neerzetten, maar de vele blessures gooiden roet in het eten. Door de stunt tegen Merkem is alle hoop op het behoud nog niet vervlogen, maar met amper 7 punten bedraagt de achterstand nog altijd 6 punten op Zillebeke en De Panne. Naast Kruiseke hadden we ook net dat tikkeltje meer verwacht van SK Staden. Rood-wit zakte vorig seizoen uit tweede provinciale en onderging een make-over, maar een elfde plaats lijkt ons toch te weinig.

Nog iets opmerkelijks

Sinds coach Steve Cottry meer betrokken werd bij de A-kern, nemen Matthias Morent en Sofie Verdonck de honneurs waren bij Diksmuide B. Met 11 op 18 doet het duo dat allesbehalve slecht. TSC Proven stelde in de loop van het seizoen de kleurrijke Mark Monbaliu aan als nieuwe trainer. Monbaliu heeft zijn eigen visie op voetbal en verloor nog niet, maar winnen deed hij ook nog niet. Proven speelde onder zijn leiding vijf keer op rij gelijk, maar klom zo wel op naar een veilige plaats.

Om naar uit te kijken

Het nieuwe jaar start met vuurwerk, want op 8 januari staat meteen het topduel Hooglede-Gits op het programma. De winnaar neemt een bonus van drie punten, die op het einde van de rit misschien wel beslissend kan worden. Maar wordt het een tweestrijd voor de titel, of mengen Diksmuide B en Merkem zich nog in de debatten? Onderin zal het ook tot de laatste speeldag spannend worden. Proven, Vleteren, Zillebeke en De Panne staan nog op een zakdoek van elkaar en moeten allemaal het degradatiespook nog vrezen. Bovendien heeft rode lantaarn Kruiseke operatie redding nog niet helemaal opgegeven.

* Wie wordt kampioen? Hooglede

* Wie zal de eindronde spelen? Gits, Merkem, Diksmuide B, Komen

* Wie zal degraderen? Kruiseke en Zillebeke

Aangeboden door onze partners