Voetbal  1ste provinciale  

KERSTRAPPORT 1STE PROVINCIALE: Titelfavorieten maken het waar, promovendus verrast en Grimbergen kan knalseizoen niet herhalen

Mazenzele Opwijk is voorlopig de verrassing in eerste provinciale. De promovendus staat halfweg knap derde. ©  rr

Het seizoen is halfweg. Tijd voor de winterstop, tijd om de balans op te maken in eerste provinciale. De twee titelfavorieten Fenixx Beighum en HO Bierbeek maken het voorlopig waar, promovendus Mazenzele Opwijk is de verrassende naam bovenin, terwijl Grimbergen zijn knalseizoen van vorig jaar allerminst kan herhalen.

Wim Redant en Stefan Van De Weyer

Grootste verrassing: Eendracht Mazenzele Opwijk

Promovendus Eendracht Mazenzele prijkt na zestien speeldagen op een fraaie derde plaats en moet alleen titelfavorieten Fenixx Beighum en HO Bierbeek laten voorgaan. Coach Pieter Stevens zet zo met Mazenzele de opmars verder vanuit derde naar eerste provinciale. Mazenzele doet het een stuk beter dan de andere promovendi Elewijt en Herent, die voorlopig op een twaalfde en veertiende plaats geparkeerd staan. Elewijt voerde al een trainerswissel door en stond zelfs even allerlaatste.

Grootste ontgoocheling: SK Grimbergen

Vorig seizoen sloot SK Grimbergen nog af op een fraaie zesde plaats, maar intussen is de jongste ploeg van de reeks weggezakt naar de voorlaatste plaats met een povere 14 op 45. Coach Kris Das maakt zich sterk dat hij een remonte kan maken in de terugronde.

Arnaud De Cuyper en Grimbergen kunnen na de winterstop elk punt gebruiken. ©  Koen Merens

Ook KFC Wambeek-Ternat en VK Linden kenden een ontgoochelende seizoenstart, maar beide clubs maakten al een inhaalbeweging en zijn inmiddels opgerukt naar de vierde en achtste plaats.

Nog iets opmerkelijks: OHR Huldenberg en HO Veltem

OHR Huldenberg zette vorig jaar een sterke heenronde neer, maar viel na de winterstop fors terug en moest zich nog reppen om zijn hachje te redden. Ook nu zette Huldenberg met een voorlopige vijfde plaats een sterke heenronde neer. Voorts is het verschil tussen de kop- en staartploegen klein. Op de voorbije speeldag vloerde rode lantaarn Herent koploper Bierbeek, terwijl ook de andere leider Fenixx Beighum niet voorbij een staartploeg geraakte met een gelijkspel op Elewijt. Vanaf de zesde tot de zestiende plaats staan alle ploegen dan ook niet toevallig op een zakdoek van slechts negen punten van elkaar.

Veltem begon dan weer, net zoals vorig jaar, slecht aan de competitie, maar liet net voor de winterstop wel een dertien op achttien optekenen. Bij HOV is het op een of andere manier traditie om grotere ploegen te kloppen, dat gebeurde tegen Bierbeek, SC Out-Hoegaarden en Liedekerke. Mazenzele-Opwijk kwam met een 1-2 met de schrik vrij.

Om naar uit te kijken in 2023: Fenixx Beighum en SC Out-Hoegaarden

Het titeldebat lijkt zich toe te spitsen tot een tweestrijd tussen Fenixx Beighum en HO Bierbeek, al ligt Wambeek-Ternat op enige afstand als derde hond nog op de loer. Fenixx kroonde zich vorig seizoen al tot vicekampioen en kan de druk aan. Dit jaar werd ook de licentie aangevraagd om in nationale aan de slag te gaan, wat een boost kan geven. Bierbeek wil meer dan ooit hogerop, maar eindigde het jaar met een verontrustende twee op negen. Voor de eindrondetickets is het uitkijken of nummer zes Liedekerke nog kan opschuiven. Onderaan blijft het koffiedik kijken met zes ploegen op een zakdoek van vier punten.

SC Out-Hoegaarden begon enorm sterk met een grotendeels nieuw team puik aan de competitie en kampeerde lang in de top drie, ondanks het verlies van vele sterkhouders. De vorm voor de winterstop is veel minder met één op twaalf en een vrije val naar plaats negen tot gevolg. Talent en lef genoeg bij de Brouwers, maar kan nieuwbakken trainer Mathias Vrebosch blijven stunten zoals met de zege tegen Wambeek-Ternat (4-1)? SCOH wou enkel het behoud, al de rest is extra. Na vorig jaar met Michiel Goen de topschutter van de reeks te leveren, doen het dat nu opnieuw met prille twintiger Kristofer Bocevski.

Vorig seizoen kroonde Michiel Goen zich tot topschutter van de reeks. Met deze Kristofer Bocevski lijkt Out-Hoegaarden dat kunststukje dit seizoen nog eens te herhalen.  ©  Guy Meurs

Wie wordt kampioen? Fenixx Beighum

Wie speelt eindronde? HO Bierbeek, Mazenzele, Wambeek-Ternat en Liedekerke

Wie degradeert? Rhodienne-De Hoek en Grimbergen

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt