Voetbal  2de provinciale A  

KERSTRAPPORT 2DE PROVINCIALE A: Kraainem op weg naar de titel? Galmaarden verrast, terwijl Kester-Gooik serieus tegenvalt

Het Beersel-Drogenbos van deze Bavo Heindryckx is opnieuw de verrassing en doet zelfs mee voor een tweede promotie op rij. ©  Geert Tresignie

Het seizoen is halfweg. Tijd voor de winterstop, tijd om de balans op te maken in tweede provinciale A. Na vorig seizoen de promotie nipt te missen, is Kraainem nu toch goed op weg naar de titel. Beersel-Drogenbos lijkt te gaan meedoen voor een tweede promotie op rij, terwijl onderin Kester-Gooik verrassend in vieze papieren zit.

Wim Redant

Grootste verrassing: FC Galmaarden

Vorig seizoen redde Galmaarden zijn hachje via een achterpoortje. Het eindigde op een potentiële degradatieplaats, maar werd opgevist nadat Tubeke hogerop in de eindronde verloor, waardoor de Franstalige afdeling tot een extra zakker werd veroordeeld. Het inmiddels fel vernieuwde Galmaarden komt dit seizoen een stuk sterker voor de dag en staat met coach Kevin Dewaer voorlopig op een knappe zesde plaats, liefst tien punten boven de barrageplaats van nummer veertien Kester-Gooik.

Het Galmaarden van deze Kevin Dewaer. Vorig seizoen nog ternauwernood gered, nu op weg naar een rustig seizoen in de middenmoot. ©  GEERT TRESIGNIE

Grootste ontgoocheling: Kester-Gooik

Het ambitieuze Kester-Gooik werd door zowat alle kenners naar voren als titelkandidaat. Enkele toppers zoals de ook dit seizoen trouwens vlotscorende goalgetter Lars Godart werden aangetrokken, maar de club van voorzitter Pascal Vandercammen zette een draak van een heenronde neer. Coach Johnny Lebegge hield de eer al snel aan zichzelf en stapte op. Met Geert Criquieilion trok de club een gereputeerde coach aan, maar ook hij kreeg de motor nog niet aan de praat. Net voor de winterstop was er nog wel een opsteker met een gelijkspel tegen leider Kraainem.

Nog iets opmerkelijks: tweede promotie op rij voor Beersel-Drogenbos?

Het pas gepromoveerde Beersel-Drogenbos speelt opnieuw een hoofdrol. Als de fusieclub zijn inhaalmatch tegen Leeuw-Brucom wint, springt het haasje-over met Woluwe-Zaventem naar de derde plaats, op slechts drie punten van leider Kraainem. Coach Stef Vansintjan beschikt bij de fusieclub over meerdere spelers die het klappen van de zweep hogerop kennen, zoals doelman Cedric Peeters, en moest in de toppers nog niet onderdoen voor de concurrenten. Een tweede promotie op rij is geen must in Drogenbos, maar krijgt wel groen licht. De andere promovendus Borchtlombeek prijkt na een trainerswissel met 5 op 45 helemaal onderin.

Om naar uit te kijken in 2023: Europa Kraainem

Vorig seizoen moest Kraainem in de titelstrijd de duimen te leggen tegen Mazenzele, waarna Elewijt in een dubbele tweestrijd in de eindronde aan het langste eind trok. Dit seizoen kroonde Kraainem zich opnieuw tot herfstkampioen, maar Hoeilaart en Woluwe-Zaventem liggen op de loer. Asse-Zellik lijkt favoriet om als best of the rest een eindrondeticket te veroveren. Onderin lijkt Borchtlombeek veroordeeld en zit ook Wemmel in vieze papieren. Kester-Gooik, Herne, Huizingen en Teralfene zien we het namelijk redden in de degradatiestrijd.

De spelers van Kraainem vieren een doelpunt. Wordt 2022-2023 dan toch het seizoen van geel-blauw? ©  Kms

Wie wordt kampioen? Kraainem

Wie speelt eindronde? Hoeilaart, Woluwe-Zaventem, Beersel-Drogenbos en Asse-Zellik

Wie degradeert? Borchtlombeek en Wemmel  

Aangeboden door onze partners