Honderdtal gepensioneerde Turkse admiraals vrijgesproken

©  REUTERS

Een groep van 103 gepensioneerde Turkse admiraals is dinsdag vrijgesproken, nadat president Recep Tayyip Erdogan hen er vorig jaar had van beschuldigd een staatsgreep voor te bereiden. Dat melden de staatsmedia. De rechtbank oordeelde dat er geen bewijzen waren voor een misdrijf, aldus het staatspersagentschap Anadolu.

ltoBron: BELGA

Het parket had voor elk van de voormalige admiraals 12 jaar cel gevraagd. In afwachting van het proces bleven ze wel op vrije voeten. 

Ze moesten voor de rechter verschijnen omdat ze in april vorig jaar een open brief hadden ondertekend waarin ze vroegen de Conventie van Montreux na te leven. Dat verdrag, uit 1936, beoogt de demilitarisering van de Zwarte Zee door strikte regels vast te stellen voor de doorvaart van oorlogsschepen door de Bosporus en de Dardanellen.

Erdogan wil echter een nieuw kanaal graven in Istanboel, ten westen van de Bosporus, om ze een van de drukste waterwegen ter wereld te ontlasten. De admiraals waren van mening dat het verdrag door het nieuwe kanaal ondermijnd zou worden, met negatieve gevolgen voor Turkije.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten