Voetbal 1ste Provinciale  

HET KERSTRAPPORT VAN 1STE PROVINCIALE: Nieuwkomers verrassen, gevestigde waarden laten het vooralsnog afweten

Ken Spies (19, Svelta Melsele) en Sander Van Hoecke (6, FC Kleit) in een ongebruikelijk duel. ©  Erik Westerlinck

Oost-Vlaanderen -

Kinderen komen dezer dagen thuis met hun schoolrapport, maar de winterstop is altijd een goed moment om ook de resultaten van de voetbalploegen eens onder de loep te nemen. Wat gebeurde er de voorbije maanden in eerste provinciale en wat mogen we dit seizoen nog verwachten?

Stefan Smet

Grootste verrassing: De nieuwkomers

KVV Sint-Denijssport en FC Kleit etaleren week na week dat ze zonder meer aanwinsten zijn voor deze reeks. Ook DT Borsbeke, KSK Beveren en SV Zottegem presteren opperbest. Het is dan ook al lang geen toeval meer te noemen dat ze de voorbije maanden de rangschikking domineerden. Wie titelambities koestert, maakt maar best de borst flink nat want deze promovendi zijn geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken. Met de nodige portie branie en vechtlust zullen zij hun huid bijzonder duur verkopen.

De Gentenaren golden als één van de outsiders voor promotie, maar het wil maar niet vlotten bij Excelsior Mariakerke. ©  Geert De Rycke

Grootste ontgoocheling: Excelsior Mariakerke

Het wil maar niet vlotten bij Excelsior Mariakerke. De Gentenaren golden nochtans als één van de outsiders voor promotie in deze grondig herschikte reeks. De ervaren pionnen van coach Vlaeminck blijken slechts moeizaam hun normale niveau te halen en staan op een weinig benijdbare dertiende plaats. Blessures hebben Mariakerke meer dan eens parten gespeeld. Toch steekt er nog ruim genoeg talent in deze selectie om hoger te mogen mikken dan de grijze middenmoot. Benieuwd of de Gentse motor in het nieuwe jaar aan zal slaan.

Nog iets opmerkelijks: Welke goalgetter staat er op?

Behalve het noodlijdende SKN Sint-Niklaas, dat nog altijd met nul punten helemaal onderin de rangschikking staat, valt ook de matige prestaties van vaste waarden zoals Eendracht Zele, SK Berlare en KSK Vlaamse Ardennen op. Net als Mariakerke blijven zij voorlopig onder de verwachtingen. Rayen Bellemans en Maarten Cooreman doen het best aardig, maar deze reeks heeft voorlopig geen absolute goalgetter die de concurrentie overvleugelt. Misschien dat er na de winterstop een aanvaller opstaat die wel met de regelmaat van de klok raak treft?

Om naar uit te kijken in 2023: Spanning troef!

Kunnen de vaste waarden het tij keren of krijgen we een absolute verrassing in de titelstrijd? Voorlopig blijkt deze reeks wel een garantie op fair play. Dat verdient zonder meer een woordje van waardering, maar wij hopen vooral op een resem boeiende duels waarbij de spankracht net als voor de winterstop geen afbreuk doet aan de spektakelwaarde.

- Wie wordt kampioen? FC Kleit

- Wie speelt de eindronde? KVV Sint-Denijssport, SV Zottegem, KSK Beveren en KSK Vlaamse Ardennen

- Wie degradeert? SKN Sint-Niklaas, KSK Grembergen en FC Heikant-Zele.

Aangeboden door onze partners