Witwassen en financiering van terrorisme: Congo toegevoegd aan EU-lijst met hoogrisicolanden

De Congolese minister Christophe Lutundula Apala met koning Filip. ©  BELGA

De Democratische Republiek Congo is toegevoegd aan de Europese lijst van derde landen waar juridische tekortkomingen het witwassen van zwart geld en de financiering van terrorisme in de hand werken. Dat heeft de Europese Commissie dinsdag meegedeeld. Ook Gibraltar, Mozambique, Tanzania en de Verenigde Arabische Emiraten zijn aan de lijst toegevoegd. Bij financiële transacties met landen op de lijst is verhoogde waakzaamheid geboden.

gjsBron: BELGA

Een Europese richtlijn geeft de Commissie de bevoegdheid die landen te identificeren waarvan de regelgeving voor het bestrijden van witwassen en terrorismefinanciering strategische problemen vertoont. Zulke lacunes bedreigen namelijk ook de goede werking van de Europese interne markt en de Europese financiën. Voor het opstellen van die lijst baseert de Commissie zich op het werk van de internationale Financiële-actiegroep (FATF).

In het kader van een nieuwe update zijn Congo, Gibraltar, Mozambique, Tanzania en de Verenigde Arabische Emiraten dus aan de lijst toegevoegd. Nicaragua, Pakistan en Zimbabwe zijn van de lijst geschrapt. Daarmee telt de lijst momenteel 25 landen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten