Hof van Cassatie verwerpt protest van bodybuilder Alexander Dean, die nu definitief levenslang krijgt

©  BELGA

Bodybuilder Alexander Dean (30), die door de volksjury veroordeeld werd voor een viervoudige moord, heeft bot gevangen bij het Hof van Cassatie. Dean vroeg een nieuw proces, maar het Hof verwierp zijn vordering. Zijn veroordeling tot levenslang is daardoor nu definitief.

Cedric LagastBron: Eigen berichtgeving

Alexander Dean werd in mei 2022 veroordeeld door de assisenjury van West-Vlaanderen. Hij vermoordde in juli 2017 eerst de Gentse amateurfotograaf Jeroen Verstraete (39) en nog geen 24 uur later trok hij naar de woning van zijn ex Maïlys Descamps, die hij net als Verstraete een messteek in het hart gaf. Daarna doodde hij ook Gery Cappon (68) en Marie-José Vanleene (64), de grootouders van Maïlys.

Alexander Dean werd uiteindelijk schuldig bevonden aan viervoudige moord én foltering op Jeroen Verstraete. Het hof en de jury legden hem een levenslange gevangenisstraf op én tien jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank.

LEES OOK. “Alexander Dean krijgt levenslange celstraf en 10 jaar ter beschikkingstelling voor viervoudige moord en foltering”

Dean en zijn advocaat Johan Platteau trokken daarop naar het Hof van Cassatie. Al tijdens het proces hadden ze kritiek op het verslag dat het college van gerechtspsychiaters had opgesteld. De psychiaters noemden Dean een “prototype narcist”.

De jury vermeldde in haar motivering expliciet dat ze zich níet lieten leiden door de bevindingen van de gerechtspsychiaters. Toch stapte de bodybuilder naar Cassatie.

Door het arrest van het Hof van Cassatie is de veroordeling van Alexander Dean nu definitief.

LEES OOK. Deel 1. “Hij wilde wraak voor de pikante foto’s van zijn ex-liefje, nog geen 24 uur later waren er vier dodelijke slachtoffers”

LEES OOK. Deel 2. “Na acht uur praten moest fotograaf kiezen hoe hij wilde sterven: “Nog whisky en een sigaar, toen heb ik hem in z’n hart gestoken”

LEES OOK. Deel 3. “Het was alles wat ik wou, een gesprek met haar alleen”. Maar toen er op de deur werd geklopt, wist hij: ze moeten dood”.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten