Voetbal 4de provinciale B 

HET KERSTRAPPORT VAN 4DE PROVINCIALE B: Vriendengroep Zevergem Sportief overtreft stoutste ambitie, zegezeker VV 9000 Gent ziet droom uiteenspatten

Zevergem Sportief, de ploeg van coach Wouter Bogaert, ging van start met slechts één punt op zes waaronder verlies tegen het bescheiden HT Zwijnaarde B. Het zou de enige nederlaag in vijftien matchen zijn. ©  Nic Declercq

Kinderen komen dezer dagen thuis met hun schoolrapport, maar de winterstop is altijd een goed moment om ook de resultaten van de voetbalploegen eens onder de loep te nemen. Wat gebeurde er de voorbije maanden in vierde provinciale B en wat mogen we dit seizoen nog verwachten?

Johan Polet

Grootste verrassing: Zevergem Sportief

Zevergem Sportief was aan deze campagne begonnen met de ambitie op een plaats in de top vijf en een eindrondeticket. De ploeg van coach Wouter Bogaert ging van start met slechts één punt op zes waaronder verlies tegen het bescheiden HT Zwijnaarde B. Het zou de enige nederlaag in vijftien matchen zijn. De puzzelstukjes vielen nadien in elkaar. Zevergem Sportief beschikt over een hechte vriendengroep, waarin de familiale sfeer minstens even belangrijk is als de sportieve resultaten. De spelersgroep is een ideale mix van jeugdig enthousiasme en een grote dosis ervaring. Zevergem Sportief mag van de titel dromen.

Grootste ontgoocheling: VV 9000 Gent

VV 9000 Gent was aan deze campagne begonnen met de stoute ambitie om de titel op zak te stoppen. Coach Leo Maet was in september met een eindrondeticket niet tevreden, maar wou rechtstreeks naar derde provinciale promoveren. Hij droomde zelfs ervan om zonder puntenverlies de volledige competitie door te komen. Maet had ook al een feestzaal gereserveerd om de kampioenenfuif te vieren. VV 9000 Gent staat halfweg de competitie op de vierde plaats op acht punten van Zevergem Sportief. Bovendien hebben de Gentenaars één match meer gespeeld dan de leider waardoor de titel bijna niet meer haalbaar is.

Opmerkelijk: Niveau gaat omhoog

Heel wat coaches in deze reeks lieten zich positief uit over het voetballend vermogen van de andere ploegen. Het is en blijft vierde provinciale, maar in de voorbije tien jaar werden volgens die coaches grote stappen vooruit gezet. De invoer van de B-teams is daar niet vreemd aan. Die ploegen bestaan vaak uit jonge en beloftevolle spelers die constructief voetbal willen spelen. Zij worden opgeleid om eventueel de stap naar de A-ploeg in een hogere reeks te zetten. Er zijn ook heel wat ervaren spelers die naar vierde provinciale zijn afgezakt, maar intrinsiek nog een hoger niveau aankunnen.

Om naar uit te kijken in 2023: Rikkie De Sloover

Eén van de sterkhouders van leider Zevergem Sportief is de 48-jarige centrale verdediger Rikkie De Sloover. De ex-speler van onder meer Eendracht Aalter, Eendracht Aalst, Racing Gent, SK Sint-Niklaas, KAV Dendermonde, Sporting Sint-Gillis-Waas en VC Zwijnaarde is op het veld het verlengstuk van de coach. Hij is de oudste speler in vierde provinciale B. Hij claimt zelf geen basisplaats, maar is met zijn ervaring en uitstekend positiespel nog steeds een vaste waarde. Het zou voor hem een unieke ervaring zijn om nog eens een titel te behalen. De Sloover overweegt om nog minstens één jaar door te gaan.

Wie wordt kampioen? Zevergem Sportief

Wie speelt eindronde? SK Ooidonck Leerne, Sparta Petegem B, VV 9000 Gent en KVV Windeke

Aangeboden door onze partners