GAIA hekelt Colruyt wegens verkopen foie gras van boerderij waar eenden worden mishandeld

©  rr

Dierenrechtenorganisatie GAIA stelt aan de kaak dat supermarktketen Colruyt foie gras verkoopt die afkomstig is van een boerderij waar eenden worden mishandeld. Het gaat om het merk ‘Maistres Occitans’.

Bron: BELGA

De Franse dierenrechtenorganisatie L214 maakte eind november 2022 beelden bij een foie gras-producent in het Franse Lot. De beelden tonen hoe de eenden onder dwang worden gevoederd. Er zijn ook doodzieke dieren en kadavers te zien. De kwekerij behoort toe aan de groep La Quercynoise, die de foie gras onder meer onder de merknaam ‘Maistres Occitans’ op de markt brengt. Dat merk ligt ook bij Colruyt in de rekken.

GAIA roept de supermarktketen op om de producten van Maistres Occitans uit de rekken te halen en om, tout court, te stoppen met de verkoop van foie gras geproduceerd door dwangvoeding.

In een reactie aan Belga laat Colruyt weten de beelden te hebben bekeken. De supermarktketen verduidelijkt dat hij dierenwelzijn “hoog in het vaandel” draagt. Colruyt verklaarde voorts contact te hebben opgenomen met de leverancier om zich ervan te vergewissen dat de foie gras van het merk Maistres Occitans niet afkomstig was van de beschuldigde producent.

Colruyt besluit dat de klanten “in functie van hun smaak en overtuiging” kunnen kiezen. De supermarktketen biedt twee alternatieven voor foie gras aan: foie fin (zonder dwangvoeding) en faux gras.

Dinsdag raakte bekend dat het laatste bedrijf in Vlaanderen stopt met dwangvoederen van dieren.

Aangeboden door onze partners