Vier personen naar ziekenhuis na CO-intoxicatie door slecht werkende gasbrander

©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

In de Brusselse gemeente Vorst zijn woensdagmiddag vier personen bevangen geraakt door een CO-intoxicatie. Twee van hen moesten naar het ziekenhuis. Dat meldt de Brusselse brandweer. Oorzaak van de intoxicatie was een slecht werkende gasbrander.

Bron: BELGA

De hulpdiensten kregen omstreeks 13 uur een oproep uit een appartement aan de Koningslaan in Vorst omdat een vrouw daar was flauwgevallen en klaagde over duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn. Toen de ziekenwagen ter plaatse kwam, ging de CO-melder van de ambulanciers meteen af. Zij evacueerden daarop alle aanwezigen en zetten meteen alle vensters in de flat open. 

"In totaal bleken vier personen bevangen door CO", zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. "Twee van hen konden ter plaatse worden verzorgd, de anderen werden naar het ziekenhuis overgebracht. De oorzaak van de intoxicatie lag bij een slecht werkende gasbrander. Sibelga heeft het toestel verzegeld en de gastoevoer naar de flat afgesloten. We hebben een controle uitgevoerd in de andere appartementen van hetzelfde gebouw, maar daar stelde zich geen probleem."

Tips

De brandweer geeft tips om CO-vergiftigingen te voorkomen. "Laat om te beginnen een conform apparaat plaatsen door een erkend technicus, laat het jaarlijkse onderhoud uitvoeren en tevens ook de verplichte controles. Laat ook de afvoer van de verbrandingsgassen nakijken. Zorg voor ventilatie en de aanvoer van verse lucht. Plaats gehomologeerde CO-melders en reageer in geval van symptomen zoals misselijkheid, braken, hoofdpijn, plotselinge vermoeidheid. Bel 112, open de ramen en evacueer de aanwezige personen."

Brandweerwoordvoerder Derieuw wijst er ook op dat barbecues of vuurkorven niet binnenshuis gebruikt mogen worden, en dat voorzichtigheid geboden is bij het gebruik van bijzetkacheltjes met verbranding die niet zijn aangesloten op een schouw. (belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten