Verklaring gevonden voor snelle verspreiding van apenpokkenvirus: “Hoogrisicocontacten zijn vier dagen voor symptomen al besmettelijk”

Themabeeld ©  Christophe De Muynck

Onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen hebben een verklaring gevonden voor de snelle verspreiding van het mpox-virus (het vroegere apenpokkenvirus). “Hoogrisicocontacten zijn al vier dagen voor de symptomen besmettelijk”, ontdekte het ITG bij een studie.

jvhBron: BELGA

Na onderzoek van stalen van hoogrisicocontacten besluit het ITG dat personen die besmet zijn met het virus het mogelijk al kunnen overdragen voordat ze symptomen hebben. “Dat is een belangrijke verklaring voor de verspreiding van het virus”, stelt het instituut. 

In België en de rest van Europa neemt de mpox-epidemie evenwel af. “Sinds het eerste geval in mei, leerden we dat het mpox-virus ook zonder symptomen besmettelijk kan zijn”, zegt Koen Vercauteren, klinisch viroloog bij het ITG. “Nu toonden we ook aan dat bij besmette personen nog voor het ontstaan van symptomen al potentieel overdraagbaar virus aanwezig kan zijn.”

Het onderzoeksteam van het ITG onderzocht vijfentwintig hoogrisicocontacten. Seksuele partners en huisgenoten van besmette personen namen dagelijks stalen af die het laboratorium onderzocht. De deelnemers hielden ook een dagboek bij en werden nauw opgevolgd door artsen.

 “Uit de resultaten van de PCR-tests blijkt dat de deelnemers soms al vier dagen voor ze positief testten potentieel besmettelijk waren”, zegt Vercauteren nog. “Het besmettingsrisico via seksueel contact is ook veel groter dan we tot nu toe aannamen. Het risico van niet-seksueel contact daarentegen is erg laag. En hoewel huidletsels een kenmerkend symptoom zijn, komen ze minder vaak voor dan we veronderstelden.”

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt