Turkije verhoogt minimumloon met 55 procent

©  AP

Turkije zal begin volgend jaar het minimumloon met 55 procent verhogen, zo kondigde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan donderdag aan in een televisietoespraak. Turkije kampt met een recordinflatie die de koopkracht van de Turken aantast. Het thema zal naar verwachting de verkiezingen beheersen, die midden volgend jaar plaatsvinden.

jvhBron: BELGA

Het minimumloon in Turkije zal stijgen tot 8.500 lira (omgerekend 428 euro), zo kondigde de president aan. Meer dan een derde van de bevolking verdient officieel het minimumloon. Dit jaar werd dat loon al twee maal opgetrokken: een eerste keer met 50 procent en nog eens met 30 procent.

De Turken hebben te lijden onder de hoogste inflatie in tientallen jaren en de vijfde hoogste ter wereld. Die inflatie bedraagt officieel 84 procent maar volgens experten misschien wel het dubbele. Vooral voeding en energie werden de voorbije maanden flink duurder. Volgens Erdogan zou de inflatie de volgende maanden zakken, tot zo’n 40 procent, zei hij donderdag.

Volgens een Turkse vakbond kost het momenteel 7.786 lira om een gezin van vier te voeden, waardoor het minimumloon net zou volstaan. De bonden eisten een minimumloon van 9.500 lira, maar daarover werd geen akkoord bereikt met de werkgevers.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt