Louboutin haalt slag thuis in zaak tegen Amazon voor Europees Hof van Justitie

©  REUTERS

Christian Louboutin, de bekende Franse ontwerper van designerschoenen met rode zool, heeft voor het Europees Hof van Justitie een goede zaak gedaan in zijn conflict met Amazon. Hij beschuldigt het online platform ervan niets te doen aan de verkoop van namaakschoenen waar zijn naam aan verbonden wordt en wordt daarin nu gevolgd door het Hof. Ook al is het niet Amazon die de schoenen verkoopt, maar een derde partij die van zijn diensten gebruikmaakt, kan Amazon uiterlijk beschouwd worden als de verkoper van de gewraakte schoenen, zeggen de rechters in Luxemburg.

jvhBron: BELGA

Met zijn arrest velt het Hof geen eindoordeel over de zaak, maar het zet wel de deur open voor een lagere rechtbank om Amazon aansprakelijk te stellen.

Producten die het zelf verkoopt en producten die door derden via zijn platform verkocht worden, worden door Amazon op dezelfde manier aangeboden, stelt het Hof vast. Daarom kunnen geïnteresseerde kopers de indruk krijgen dat het Amazon zelf is dat Louboutin-schoenen – of wat daarvoor moet doorgaan – aan de man probeert te brengen.

Louboutin had de zaak aanhangig gemaakt bij twee rechters in Luxemburg en België. Zij moeten nu aan de slag met het antwoord van het Hof op hun prejudiciële vraag.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten