Jonas Vingegaard is enige kopman voor de Tour, maar vloekt in de kerk tijdens teampresentatie Jumbo-Visma met… ongeschoren benen

Jonas Vingegaard keert in de zomer van 2023 terug naar de Tour. Ploegmaat Roglic moet zijn kans gaan in de Giro, de Deense titelverdediger is de enige kopman in Frankrijk.

Michiel VerheirstraetenBron: BELGA

De voorbije weken werd druk gespeculeerd of Vingegaard wel of niet opnieuw aan de start zou staan van de Tour en of dat dan met Primoz Roglic aan zijn zijde zou zijn. Jumbo-Visma maakte donderdag op de teampresentatie duidelijk dat Vingegaard de enige kopman wordt en Roglic in de Giro wordt uitgespeeld. “Afgelopen jaar hebben we de code gekraakt om Pogacar te verslaan”, aldus ploegleider Merijn Zeeman. “We weten hoe we hem pijn kunnen doen en in welke aspecten Jonas de meerdere van hem is. We gaan opnieuw met een goed plan naar de Tour en geloven erin dat we in staat zijn om met Jonas op het geel te mikken.”

In de ploeg ontbreekt Roglic, wel al zeker van een selectie zijn Wout van Aert en Dylan van Baarle. “Ik ben blij dat Wout er opnieuw bij is”, lachte de Tourwinnaar, die met ongeschoren benen rondliep in Amsterdam. “Hij heeft bewezen dat hij van grote waarde is voor de ploeg. Uiteraard besef ik dat het niet gemakkelijk zal worden om een tweede keer die Tour te winnen en dat de verwachtingen hoog zullen liggen. Anderzijds kan je het ook zo bekijken: ik heb al eens gewonnen, die eindwinst pakken ze me al niet meer af. Ik ben trots op wat ik heb gerealiseerd, maar het is niet dat ik plots een superster ben geworden. Ik woon nog altijd in een klein dorpje, en ik word wel iets vaker herkend, maar al bij al valt dat allemaal goed mee.”

Vingegaard zijn volledige programma is nog niet gekend, wel rijdt hij al zeker Parijs-Nice. Hij zal er niet bij zijn in de Ardense klassiekers.

Tourwinnaar nog in vakantiemodus

Tourwinnaar Jonas Vingegaard was duidelijk nog in vakantiemodus en daagde voor de ploegpresentatie op met… ongeschoren benen. Dat is vloeken in de kerk bij de profs.

Roglic gaat niet naar de Tour, wel naar de Giro

Primoz Roglic tot slot moet zijn droom om de Tour de France te winnen nog even uitstellen. De Sloveen trekt in 2023 naar de Giro en niet naar de Tour waar titelverdediger en ploeggenoot Jonas Vingegaard op zoek gaat naar een tweede eindzege.

Roglic viel in 2021 en 2022 uit de Tour de France en het voorbije seizoen ook uit de Vuelta, die hij al drie maal won. De Sloveen werd in het najaar geopereerd aan de schouder, is nog volop aan het revalideren en gaf zelf aan in enkele interviews dat de Giro wellicht te vroeg zou komen en hij graag terug wou naar de Tour de France om die te winnen. Maar dat wordt dus niet de editie van 2023.

“Primoz wordt onze kopman voor de Giro”, aldus ploegleider Merijn Zeeman op de teampresentatie in Amsterdam. “Dat hebben we beslist na een lang proces van praten, evalueren en vooruitblikken. We hebben daar nog een klus te klaren en willen de Giro winnen. Wilco Kelderman zal hem bijstaan en er wordt een sterk team rond Primoz gebouwd. Het is luxe dat we twee sterke kopmannen hebben en we gaan er alles aan doen om die Giro binnen te halen.” Of de Sloveen daar zelf ook tevreden mee is, werd niet duidelijk op de presentatie. De renner was niet aanwezig omwille van familiale redenen.

In de Giro wordt Roglic een grote concurrent van wereldkampioen Remco Evenepoel.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten