Unicef: “Twintig miljoen kinderen lijden onder extreme droogte in Hoorn van Afrika”

Archiefbeeld ©  AFP

In Ethiopië, Kenia en Somalië is het aantal kinderen dat lijdt door de extreme droogte meer dan verdubbeld. Door klimaatveranderingen, graantekorten, conflicten en de wereldwijde inflatie worden zowat 20,2 miljoen kinderen bedreigd door honger, dorst en ziekte. Dat zegt Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, vrijdag in een persbericht. In juli ging het nog om 10 miljoen kinderen.

jvhBron: BELGA

Ongeveer twee miljoen kinderen hebben dringend nood aan een behandeling voor ernstige acute ondervoeding, “de dodelijkste vorm van honger”, waarschuwt Unicef. Door de droogte zijn ook al zeker twee miljoen mensen ontheemd in Ethiopië, Kenia en Somalië. Bovendien kampen 24 miljoen mensen er met een “nijpend” watertekort, schrijft Unicef. 

De kinderrechtenorganisatie schat daarnaast dat zowat 2,7 miljoen kinderen niet naar school gaan wegens de droogte en ongeveer 4 miljoen kinderen vroegtijdig de schoolbanken dreigen te verlaten. Ook is er sprake van heel wat veiligheidsrisico’s voor de kinderen, zoals kinderarbeid, kinderhuwelijken en genitale verminking.

Ondanks vele inspanningen, “hebben kinderen in de Hoorn van Afrika nog steeds te maken met de ergste droogte in meer dan twee generaties”, zegt Lieke van de Wiel, adjunct-regiodirecteur voor Oostelijk en Zuidelijk Afrika bij Unicef. Talloze kinderen en gezinnen hebben dringend nood aan humanitaire hulp en staan “aan de rand van de afgrond”, “stervend door honger en ziekte en ontheemd door de zoektocht naar voedsel, water en weiland voor hun vee”. 

Het kinderfonds vraagt de internationale gemeenschap daarom een grotere inspanning te doen om de gevolgen voor de kinderen te beperken. “We moeten nu handelen om kinderlevens te redden, hun waardigheid te behouden en hun toekomst te beschermen”, luidt de oproep.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt